h

Noordhollands natuurbeleid vat vol tegenstrijdigheden

4 februari 2016

Noordhollands natuurbeleid vat vol tegenstrijdigheden

Foto: Anna de Groot / Anna de Groot
Het Noordhollands natuurbeleid is een vat vol tegenstrijdigheden. De afgelopen weken bleek dat maar weer eens. Zo was er de kwestie van het afschot van 2.400 damherten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen en zo zijn er ook de bedreigingen van de recreatiegebieden zoals Groengebied Amstelland. SP-statenlid Anna de Groot doet verslag van een bewonersbijeenkomst op dinsdag 2 februari in Ouderkerk aan de Amstel.

Samen met Fred Kramer van GroenLinks stelde ik statenvragen over de Ouderkerkerplas in de gemeente Ouder-Amstel. Net als elders in de recreatiegebieden van Noord-Holland, wil men daar andersoortige recreatie. Want, zo luidt de opvatting bij de gemeenschappelijke regeling Groengebied Amstelland: De Mens Wil Anders Recreëren. Niet meer suf op een strandje gezeten op een handdoekje van het zonnetje genieten met een ijsje binnen handbereik, maar evenementen! En met evenementen worden festivals bedoeld. En grootschalige buitensportdingen. En – in het geval van de Ouderkerkerplas – het Cirque du Soleil op de oever. En, o ja, er komt ook nog een grote horecagelegenheid.

Foto: Anna de Groot / Anna de Groot

Dat de opvattingen over recreatie wellicht veranderd zouden kunnen zijn komt de recreatiegebieden goed uit. Want met grootschalige recreatie kan het lege spaarvarken weer gevuld worden met munten. En met die munten wordt het onderhoud van de recreatiegebieden dan weer betaald. De gemeenten en de provincie willen er zelf liefst zo min mogelijk aan uitgeven.

En als iets munten oplevert mag er ook veel. Dan worden er wel eens principes overboord gegooid. Zo is de Ouderkerkerplas onderdeel van het NNN (Natuur Netwerk Nederland). Het NNN wordt in Noord-Holland heel belangrijk gevonden. Tijdens de commissie- en statenvergaderingen buitelen de statenleden over elkaar heen om er hun zegje over te doen. Het is immers geweldig om een 'groen' politicus te zijn. Maar die groenigheid wordt vooral met de mond beleden. Voldoende geld om het Natuur Netwerk Nederland in Noord- Holland af te maken is er niet gereserveerd.

Als antwoord op de vragen over de komst van het Cirque du Soleil naar de Ouderkerkerplas kregen wij bevreemdende antwoorden. Ja, het past binnen het beleid dat een evenement als het Cirque du Soleil in een NNN-gebied komt, want het past binnen het beleid dat het Groengebied Amstelland heeft vastgesteld voor evenementen. En ja, dat er een hele grote plak asfalt voor wordt aangelegd is helemaal goed, want verhardingen voor recreatieactiviteiten vormen een belangrijk onderdeel van de inrichting van recreatiegebieden.

De mensen in Ouder-Amstel reageerden verbijsterd op de antwoorden op onze vragen: "Ik was al een beetje bang voor deze antwoorden, die naar mijn idee onzinnig zijn! Je maakt toch een natuurnetwerk om de natuur te beschermen? En dan gaan ze daar recreatie stimuleren dat asfalt nodig heeft? Ik snap er helemaal niets van!"

Dus was ik niet zo toevallig op dinsdag 2 februari bij een bewonersbijeenkomst in Ouderkerk aan de Amstel waar uitleg werd gegeven over de plannen met de Ouderkerkerplas. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Ouder-Amstel en het Groengebied Amstelland. De Amstelkerk en de daarnaast gelegen Amstelstroom zaten echt mud- en mudvol. En uit die mudvolle kerk klonk eigenlijk maar één mening. Geen grootschalige recreatie, geen festivals, geen Cirque du Soleil aan de oevers van de Ouderkerkerplas!

Nee, de damherten ben ik niet vergeten! Daarvan worden er een paar duizend binnenkort afgeschoten. Dat mag van de provincie Noord-Holland, want de damherten bedreigen die biodiversiteit van de AWD (Amsterdamse Waterleiding Duinen).

Ik kan me niet voorstellen dat festivals voor tienduizenden bezoekers en een grote plak asfalt voor het opzetten van een circustent de biodiversiteit niet bedreigen!

Anna de Groot

U bent hier