h

Vragen over circus in vogelgebied Ouderkerk

18 december 2015

Vragen over circus in vogelgebied Ouderkerk

Foto: Anna de Groot / Anna de Groot
In 2016 mag het Cirque du Soleil bij hoge uitzondering nog gebruik maken van het parkeerterrein P2 in het Arenapoortgebied in de gemeente Ouder-Amstel. Daarna mag het niet meer. Er is te weinig parkeerruimte en er zijn te veel verkeersbewegingen. En dan mag je nog zo'n leuk circus zonder wilde dieren zijn, maar het Cirque du Soleil zit – door het gebruik van kostbare parkeerruimte – andere commerciële evenementen in de Amsterdam Arena en de Ziggo Dome in de weg.

Er moest nagedacht en onderhandeld worden. Want als gemeente Amsterdam en de Stadsregio wil je het Cirque du Soleil niet zomaar kwijt. Je kunt het cultureel aanbod noemen, het trekt publiek en het brengt geld in het laatje.

De oplossing werd gevonden aan de oever van de Ouderkerkerplas in de gemeente Ouder-Amstel. Op 15 juli 2015 was er de intentieverklaring. De gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel en Cirque du Soleil vonden het met z'n allen geen slecht idee om een periode van tien weken per twee jaar de tenten op te slaan aan de oever van de Ouderkerkerplas. Een Natuurnetwerk Nederland (NNN) gebied, dat dan weer wel. En ook

Foto: Anna de Groot / Anna de Groot
gesloten tussen ongeveer 15 oktober en 15 april vanwege de overwinterende vogels.

Het Cirque du Soleil is vanaf ongeveer half februari tot half mei aanwezig.

Een circustent opzetten in de drasse grond rond de Ouderkerkerplas is lastig. Maar, niet getreurd, ook daarvoor is een oplossing. De jeugd van Ouder-Amstel krijgt in ruil een skatebaan, die slechts tien weken per twee jaar niet gebruikt kan worden omdat Cirque du Soleil er dan op staat.

Wat zouden de vogels ervan vinden?

Reden genoeg voor ons statenlid Anna de Groot om er samen met Fred Kramer van GroenLinks statenvragen over te stellen.

U bent hier