h

Graag duidelijkheid over problemen brug N203 in Krommenie

19 november 2015

Graag duidelijkheid over problemen brug N203 in Krommenie

Foto: noord-holland / www.noord-holland.nl

Het starten met de werkzaamheden die leiden tot vernieuwing van de brug in de N203 in Krommenie is op het allerlaatste moment uitgesteld. De nieuwe oeververbinding bleek nog even ‘een brug te ver’. Omdat dit uitstel grote (financiële) consequenties kan hebben, heeft de SP-fractie in de Staten van Noord-Holland hier schriftelijke vragen over gesteld.

In de week van 16 november zou de provincie starten met de vernieuwing van de brug in Krommenie. Deze nieuwe brug wordt straks een klein stukje verplaatst en gedraaid. Dit levert grote bevoorradingsproblemen op voor de Forbo-fabriek. Schepen kunnen alleen met moeite de brug passeren en daardoor kan de fabriek in grote problemen komen.

SP-statenlid Wim Hoogervorst vindt het van de zotte dat dit probleem, dat natuurlijk al bekend was bij de eerste plannen voor de nieuwe brug, nu nog niet is opgelost. “In het laatste overleg zijn provincie, gemeente en Forbo wederom niet tot een oplossing gekomen. Met alle technische mogelijkheden van tegenwoordig zou het toch niet zo moeilijk moeten zijn om het een en ander een beetje aan te passen.”

Uitstel van de werkzaamheden kan echter grote gevolgen hebben voor andere projecten in de buurt. Ook daarover zijn vragen gesteld, waar de SP snel antwoord op wil zien.

“In Wormerveer is men al een tijdje bezig met het verleggen van de N203. De nieuwe brug moet daar op aansluiten. Als de brug niet op tijd klaar is, geeft dat problemen met de vloeiende doorstroming van het verkeer. Hoe gaat de provincie dit oplossen?  Bovendien moet de ‘nieuwe’ N203, inclusief nieuwe brug, straks de omleidingsroute gaan vormen voor het verkeer als de Velsertunnel dicht gaat voor groot onderhoud. Hoe wordt dit straks opgelost? Loopt dit dan ook vertraging op?”

Het is bijna vanzelfsprekend dat uitstel van de brug in Krommenie ook grote financiële gevolgen kan gaan hebben voor de provincie, maar wellicht ook voor de gemeenten Zaanstad en Wormerland. Want ook de nieuwe Zaanbrug past in het tijdspad rond de genoemde werkzaamheden.

Wie gaat eventuele planschade betalen?  Het zou toch erg zijn als de halsstarrigheid van de planmakers van de brug N203 ons allemaal straks veel geld gaat kosten.

U bent hier