h

Moddersporten. Goed voor de gezondheid?

29 juli 2015

Moddersporten. Goed voor de gezondheid?

In Het Parool van 23 juli 2015 was een verontrustend bericht te lezen. Op de vroegere vuilnisbelt van Ouderkerk aan de Amstel was een groot moddersport- evenement, Dirt Maniacs, gehouden. Ook is er een heuse moddersport- hindernisbaan gevestigd. En als klap op de vuurpijl zorgden 24 scholieren ervoor dat dit alles gerealiseerd kon worden.

Foto: SP

Deskundigen zijn ongerust. Want destijds, in 2008, zagen twee rapporten over de voormalige vuilstort het licht. De afdeklaag, die al het vuilnis moet bedekken, was toen slechts 35 centimeter dik, terwijl dit een halve meter behoort te zijn. En er was - zoals altijd op oude vuilnisbelten - giftig afval gestort waaronder arseen.

De ondernemer, die de moddersportschool mogelijk maakt, liet 24 scholieren onbeschermd braamstruiken en vuilnis opruimen. Dit om de sportschool en modder- evenementen mogelijk te maken. De gemeente Ouder- Amstel gaf een vergunning voor een festival, Dirt Maniacs, dat eigenlijk een wedstrijdje modderkruipen is.

Dit kan écht niet, vinden Anna de Groot (statenlid voor de SP in Noord- Holland) en Eric Smaling (Tweede Kamerlid voor de SP). Sporten in de modder op een oude vuilnisbelt, waarvan vooralsnog bekend is dat deze slecht afgedekt werd, is een gevaar voor de gezondheid. Anna en Eric stelden daarom beiden schriftelijke vragen, De Groot aan Gedeputeerde Staten van Noord- Holland, Smaling aan de regering.   

Bijlage: 

U bent hier