h

Provincie moet familie Dekker helpen in trieste zaak

6 april 2015

Provincie moet familie Dekker helpen in trieste zaak

Ook SP-statenlid Marnix Bruggeman heeft nu vragen gesteld over de bodemverontreiniging onder de Broekerhavenweg in Bovenkarspel. De familie

Foto: Jos en Joke Dekker / Jos en Joke Dekker
Dekker verkocht daar hun huis in 2008. Omdat er benzeen, xylenen en minerale olie in de grond bleken te zitten, ontbond de rechter na een jarenlange rechtszaak de koopovereenkomst. Ze moesten vorig jaar hun oude huis terugnemen en bovendien allerlei kosten aan de koper vergoeden. De Dekkers hadden ondertussen een nieuw huis gekocht in Lutjebroek. Hun schade is inmiddels drie ton. Provincie en gemeente waren al jaren op de hoogte van de bodemverontreiniging, maar deden er nooit wat aan. SP-Kamerlid Eric Smaling stelde eerder al vragen aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

De vervuiling was ontstaan nadat bij een inmiddels gesloten tankstation in 1975 een olietank was gescheurd. Bij een controle in 2001 op de plek van het tankstation bleek er een overschrijding van de maximaal toegestane verontreiniging. Provincie en gemeente hadden toen ook in de omgeving onderzoek kunnen doen, maar deden dit niet. Dat gebeurde pas in 2008. Nog weer vier jaar later gaf de provincie pas een beschikking af waarin werd vastgesteld dat er sprake is van een ernstige bodemverontreiniging, ook onder het huis van de familie Dekker. De Dekkers vinden dat provincie en gemeente hen onvoldoende hadden ingelicht. Tot nu toe wijst de overheid alle aansprakelijkheid af voor de door de familie Dekker geleden schade.

Statenlid Marnix Bruggeman wil nu van gedeputeerde staten weten waarom gemeente en provincie tussen 2001 en 2008 niks hebben gedaan met het vermoeden van ernstige bodemverontreiniging in de omgeving van het tankstation. Ook wil hij weten waarom er pas in 2012 een officiƫle verklaring is afgegeven dat de bodem ernstig is verontreinigd. Bruggeman: "Het is een triest geval. Ik weet dat de gedeputeerden Talsma van de PvdA en Bond van het CDA er van op de hoogte zijn. Maar mijn indruk is dat ze twijfelen of ze de familie Dekker kunnen helpen. Het zou best kunnen dat de provincie juridisch misschien geen verplichting heeft om iets voor de Dekkers te doen. Maar ik vind dat er wel een morele plicht is. De Dekkers kunnen er weinig aan doen dat ze nu met drie ton schade en een onverkoopbaar huis zitten. Kort geleden heeft de provincie bovendien erkend dat de grond alsnog gesaneerd moet worden. Maar in opdracht van de schuldeisers wordt het huis van de Dekkers binnenkort op de veiling verkocht. Dan zijn ze definitief heel veel geld kwijt en dreigt hun faillissement. Provincie en gemeente zouden moeten erkennen dat ze in het verleden adequater hadden moeten optreden, gevolgd door een schadecompensatie voor de Dekkers."

Foto: Jos en Joke Dekker / Jos en Joke Dekker

Het huis van de familie Dekker na jaren leegstand

SP-kamerlid Eric Smaling stelde over de kwestie op 11 maart al schriftelijke vragen aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Hij wil van de minister onder meer weten of zij er van op de hoogte is dat er tussen 2001 en 2008 niets is gebeurd met de bodemverontreiniging. Ook vraagt hij of de minister bereid is met de provincie en de gemeente om de tafel te gaan zitten om "te komen tot een oplossing voor de ontstane schade waarmee een persoonlijk faillissement voorkomen kan worden."

U bent hier