h

SP-statenlid op bezoek bij MKB Hilversum

15 maart 2015

SP-statenlid op bezoek bij MKB Hilversum

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Samen met Bianca Verweij, SP-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Hilversum, is SP-statenlid Marnix Bruggeman donderdag op bezoek geweest bij winkeliers en zzp'ers in Hilversum. Ze spraken onder meer met de eigenaresse van dierenwinkel het Gooisch voedingscentrum voor hond en kat in de Havenstraat. In die straat staan veel winkels leeg. Maar er zijn ook praktische problemen, zoals vervuiling van de buurt. Later op het Hilversumse raadhuis vonden Verweij en Bruggeman SP-wethouder Arjo Klamer terstond bereid voor een al even praktische oplossing: zelf de buurt in om even de rotzooi op te ruimen.                                            De beroemde SP-sponjes vonden in de dierenwinkel eindelijk een nuttige bestemming

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
SP-wethouder Arjo Klamer inspecteert de vervuiling bij het badhuis ...

en gaat samen met bestuurslid SP Hilversum Lilly Fraanje terstond tot actie voor

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

Verweij en Bruggeman bezochten verder Good2Connect Plaza aan de Noorderweg, pal tegenover de achterkant van het station. De jonge directeur Rigo Stegeman verhuurt daar flexplekken voor zzp'ers. Marnix Bruggeman: "Met zzp'ers hebben we daar natuurlijk ook gesproken. Een vrouw die een taxionderneming heeft. Ze doet besteld vervoer voor klanten die ze ook uit Good2Connect kent. Ze vertelde over problemen die ze met de gemeente had toen ze even in de bijstand moest. Van de gemeente moest ze zich toen laten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. En toen ze weer verder kon met haar bedrijf moest ze voor veel geld een nieuwe taxiondernemersvergunning aanvragen, omdat ze niet meer bij de KvK stond ingeschreven. Ik ben er zeker van dat nu met een SP'er in het college er een eind komt aan dit soort bureaucratische onzin." Good2Connect zit in het gebouw van het voormalige omroepopleidingsinstituut Sandbergen. Stegeman vertelde aan de SP-delegatie: "Er zit hier nog een oude studio. Die wil ik weer gaan gebruiken als theater en congresruimte." Bruggeman: "Een prachtig voorbeeld van hergebruik in stedelijk gebied, waar wij in de staten ook steeds op hameren. En ik was meteen verliefd op de prachtige vergaderzaaltjes. Eenvoudig, maar heel sfeervol. Dus ook zeer geschikt voor SP-vergaderingen."

Samen met de wijkagent stuitten Verweij en Bruggeman later op een leegstaand voormalig galvaniseerbedrijf in de Van Leeuwenhoekstraat, midden in een woonbuurt.

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Ook dit gebouw moet hoognodig een nieuwe bestemming krijgen. Maar dat lukt niet, vanwege de vervuilde ondergrond. De provincie is verantwoordelijk voor bodemsanering en Bruggeman beloofde Verweij dan ook uit te zoeken of de provincie hier voor een oplossing kan zorgen. Ook was er een bezoek aan de winkeliers van De Leeuwenstraat. Daar valt de leegstand nog mee. Met onder meer de eigenaar van de coffeeshop wisten de middenstanders daar te voorkomen dat de toegang van de straat direct aan de centrumkant van het station onzichtbaar zou zijn geworden door een monsterlijk blok nieuwbouw van een een projectontwikkelaar. Bruggeman: "De Leeuwenstraat ziet er goed uit. Op de hoek is een nieuwe ondernemer bezig er weer een restaurant te beginnen. Die hebben Bianca en ik een een bloemetje aangeboden, want zoiets is goud waard voor de aantrekkelijkheid van zo'n straat."
Maar bijvoorbeeld de Havenstraat is echt problematisch, met veel winkelleegstand. "Dan krijg je een neerwaartse spiraal. De loop gaat er uit, en dan komen ook de overblijvende winkeliers in problemen." Gemeenten hebben lang niet altijd genoeg deskundigheid om zo'n straat nieuw leven in te blazen. De SP heeft daarom in de staten bepleit dat de provincie gemeenten gaat ondersteunen bij het opknappen en herstructureren van verloederde winkelstraten en kleine winkelcentra. Nog dit jaar kan daarmee een proef beginnen.

U bent hier