h

Nieuwe SP-statenfractie beëdigd

26 maart 2015

Nieuwe SP-statenfractie beëdigd

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Carlien Boelhouwer is donderdag beëdigd als lid van provinciale staten voor de SP. Zij neemt de plaats in van Hans Bakker die om persoonlijke redenen moest afzien van zijn zetel. Boelhouwer: "Dit is om meerdere redenen voor mij een bijzondere gebeurtenis. Ik had met mijn zevende plek op de kieslijst niet verwacht nog te zullen terugkeren. En ook is dit voor mij het begin van mijn vijfde periode als statenlid." Tegelijkertijd beëdigd werden Remine Alberts, Marnix Bruggeman, Geert Ritsema, Wim Hoogervorst en Anna de Groot. De nieuwe SP-fractie bezet daarmee zes zetels, één meer dan in de vorige periode.

De fractie zal over enkele weken nog worden aangevuld met Roel Sint als duo-statenlid. De Castricummer stond op de achtste plek van de kieslijst. Sint: "Ik ben er trots op dat ik ook deel mag uitmaken van deze sterke ploeg. Het geluid van de SP zal, als het aan mij ligt, nóg sterker in de provincie te horen zijn."

In de eerste vergadering van de nieuwe staten ging het na de beëdiging verder alleen over de vorming van een nieuwe coalitie. VVD-lijsttrekster Elisabeth Post had

Foto: M / Marnix Bruggeman

De nieuwe fractie vóór de toespraak van coalitie-smeedster Elisabeth Post (VVD). Achterste rij vlnr Geert Ritsema, Wim Hoogervorst, Anna de Groot en Carlien Boelhouwer. Voorste rij: Remine Alberts en Marnix Bruggeman.

daarvoor het initiatief genomen. Post had daarvoor allereerst gesprekken gevoerd met alle lijsttrekkers afzonderlijk. Zo sprak Post op 20 maart ook met SP-fractievoorzitter Remine Alberts. Zij had aangegeven dat het logisch zou zijn dat er voor een nieuwe coalitie gekeken zou worden naar de winnaars van de Noordhollandse verkiezingen – waaronder de SP. Verder attenteerde Alberts er op dat er in de staten nu een rechts blok is van VVD en D66 met samen 21 zetels, en een links blok van SP, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren met samen 20 zetels. Eveneens logisch leek het Alberts dan ook dat beide blokken gelijkelijk vertegenwoordigd worden in het nieuwe college van gedeputeerde staten. Het nieuwe college zou op die manier een goede afspiegeling zijn van de nieuwe verhoudingen.
In haar toespraak donderdag bevestigde Post dat er nu na de verkiezingen sprake is van een andere politieke samenstelling van de staten. Tot hilariteit van velen concludeerde Post vervolgens dat dus de oude coalitie van VVD, D66, PvdA en CDA wordt voortgezet.

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

De nieuwe fractie ná de toespraak van E. Post (VVD)

U bent hier