h

SP bij start luchtmeting Diependaalselaan Hilversum

16 januari 2015

SP bij start luchtmeting Diependaalselaan Hilversum

SP-statenlid Dago Wellink heeft donderdag 15 januari het eerste luchtmeetpunt geplaatst op de Diependaalselaan in Hilversum. Het bewonerscomité Diependaalsbelang ageert daar al twintig jaar tegen de grote aantallen vrachtauto's door hun buurt. Er zijn vermoedens dat het doorgaande verkeer de grenswaarden voor NO2 in de buurt fors doet overschrijden.      

Wellink plaatste  de meetbuisjes van Milieudefensie samen met VVD-wethouder Floris Voorink van verkeer in een houder. Milieudefensie startte deze week een nieuwe ronde luchtmeetacties door het hele land. Op verdachte plekken hangt de milieuorganisatie samen met plaatselijke bewonersorganisaties meetbuisjes op. Zij worden geregeld vervangen en meten over een langere periode de hoeveelheid stikstofoxiden in de lucht. De Diependaalselaan fungeert als verbindingsroute tussen twee provinciale wegen. De provinciale weg N201 vanuit Haarlem en Vinkeveen loopt aan het begin van Hilversum dood. Doorgaand verkeer gebruikt daarom de Diependaalselaan als verbindingsroute naar de A1 en de A27 ten oosten van Hilversum. Vanwege de N201 heeft ook de provincie hier een verantwoordelijkheid. Esther Franssen en Eric Borninkhof van Diependaalsbelang vroegen op een provinciale hoorzitting op 25 juni 2014 de aandacht van de statenleden voor de verkeersoverlast. Provincie en gemeente hebben inmiddels toegegeven dat doorgaand vrachtverkeer niet door de regio, maar er omheen dient te rijden. SP-statenlid Dago Wellink: "Hilversum moet geen vergeten uithoek van Noord-Holland zijn. Voor het zoeken naar een oplossing moeten gemeente en provincie samen optrekken. Er rijden elke dag over de Diependaalselaan zo'n 24.000 auto's en 1.600 vrachtauto's. De SP steunt de bewoners in hun protest tegen de verkeersoverlast."

U bent hier