h

SP-succes Texelhopper: OV-chipkaart blijft

9 december 2014

SP-succes Texelhopper: OV-chipkaart blijft

De studenten-OV-kaart en de OV-jaarkaart blijven gewoon geldig tijdens de belbusproef op Texel. Ook alle andere passagiers moeten op Texel kunnen blijven chippen. Dit heeft staatssecretaris Mansveld gezegd nadat SP-Kamerlid Farshad Bashir via schriftelijke vragen had geklaagd over het afschaffen van de OV-chipkaart in de "Texelhopper".

De statenfractie van de SP in Noord-Holland had ondertussen over dezelfde kwestie ook al weer vragen gesteld aan gedeputeerde staten.

De provincie wil deze maand buslijn 29 op Texel opheffen en vervangen door een belbus. Lijn 28, de andere lijn op Texel, mag nog wel blijven. Maar gedeputeerde Post (VVD) had op eigen houtje besloten dat met de start van de belbus op heel Texel de OV-chipkaart  niet meer geldig is. Passagiers zouden alleen nog met een los belbuskaartje van € 3 in de bus mogen. Dit zou ook voor studenten en houders van een ov-jaarkaart gaan gelden. Tegen de invoering van de belbus bestaan hoe dan ook veel bezwaren. Uit een onderzoek van de SP vorig najaar bleek dat 89 procent van de buspassagiers er niets voor voelt voortaan eerst te moeten bellen of internetten als ze met de bus meewillen.

De SP'ers in de Tweede Kamer en provinciale staten hadden er voortdurend op gewezen dat de provincie niet de OV-chipkaart mag "uitzetten". Laat staan aan houders van een studentenkaart of jaarkaart de toegang tot de bus mag ontzeggen. Staatssecretaris Mansfeld van Infrastructuur en Milieu heeft dit signaal opgepikt en de provincie ter verantwoording geroepen.

Op de Kamervragen van de SP zegt Mansveld nu dat de provincie inmiddels heeft beloofd vanaf de start van de belbus "coulant" om te gaan met houders van een studentenkaart, ov-jaarkaart of ander abonnement: "Dit betekent dat abonnementhouders in die periode niet beboet zullen worden op de buslijn, als ze geen apart Texelhopperkaartje hebben gekocht", aldus de staatssecretaris. Verder zegt Mansveld dat over drie á vier maanden iedereen weer met een OV-chipkaart terecht moet kunnen op Texel. SP-statenlid Marnix Bruggeman: "Op buslijn 28 naar Den Burg en De Koog kan dat meteen, want daar zitten de chipkaartmachines gewoon nog in de bussen."

De staatssecretaris zegt echter ook dat niet meer het ministerie gaat over het al dan niet toepassen van de OV-chipkaart, maar de provincies. Zij wil dit overigens binnenkort met een nieuwe wet terugdraaien. De statenfractie Noord-Holland van de SP had ook al ontdekt dat het ministerie niet rechtstreeks meer gaat over de geldigheid van de OV-chipkaart. Maar wel zijn er allerlei onderlinge afspraken van de provincies en de vervoerbedrijven waarin dit geregeld is. Deze bindende afspraken betekenen dat ook de provincie Noord-Holland overal de OV-chipkaart moet toestaan – dus ook op Texel, belbus of niet.

SP–statenleden Remine Alberts en Marnix Bruggeman hebben hierover met schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan gedeputeerde staten. Zij willen van gedeputeerde staten zelf horen dat niemand op de bon wordt geslingerd die geen zin heeft om een belbuskaartje te kopen. Zij wijzen Post er ook op dat onder meer volgens de algemene vervoersvoorwaarden van de busbedrijven iedereen altijd overal de OV-chipkaart moet kunnen gebruiken. Dit is van extra groot belang voor 65-plussers die met een persoonlijke OV-chipkaart recht hebben op korting.

U bent hier