h

Buslijn 138: VVD-gedeputeerde Post kijkt alleen wat het kost

21 oktober 2014

Buslijn 138: VVD-gedeputeerde Post kijkt alleen wat het kost

Als het aan gedeputeerde Post ligt wordt buslijn 138 van Enkhuizen naar Bovenkarspel-Grootebroek, Andijk en Wervershoof in december de nek omgedraaid. In de statencommissie Mobiliteit afgelopen maandag 20 oktober hield Post zich doof voor een gedegen pleidooi van Margreet Keesman, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Enkhuizen. SP'ers uit Stede Broec en Enkhuizen haalden 3.118 handtekeningen op voor het behoud van de bus, die Keesman in de vergadering aanbood aan commissievoorzitter Hein Struben. Voor de SP is de strijd voor het behoud van de bus nog lang niet afgelopen.

 

Woensdag 2 oktober 12:43: een rit op lijn 138 waar volgens PvdA-statenlid Mark Versteeg"niemand in zit"

Behalve Keesman pleitte in de statencommissie ook een vertegenwoordiger van de Dorpsraden Andijk en Wervershoof voor behoud van de bus. Hij wees er op dat lijn 138 bewust kapot is gemaakt door verslechterde aansluitingen op de trein en door onzinnige routewijzigingen.

Margreet Keesman van SP Enkhuizen viel hem bij: "Maatregelen om meer reizigers te trekken hebben het tegenovergestelde bereikt." Keesman vroeg aandacht voor het maatschappelijk belang van het openbaar vervoer: "We willen een participatiemaatschappij. Maar om mee te kunnen doen moeten mensen zonder auto dan wel ergens kunnen komen. Volgens gedeputeerde Post zitten er te weinig mensen in de bus. Maar wat is te weinig? Wij zien geregeld bussen met tien passagiers. Bijvoorbeeld een blinde rechtenstudent, die de bus bijna dagelijks gebruikt om naar zijn opleiding te reizen."

Gedeputeerde Post vond echter dat blinden voortaan maar het Wmo-busje moeten gaan:  "Wij willen geen geld meer uitgeven om lijn 138 in de lucht te houden." Volgens Post betalen de passagiers zelf slechts 17 procent van de kosten, en de provincie de rest. "De kostendekkendheid is veel te laag", aldus Post.

SP-statenlid Remine Alberts nam de suggestie van Post weg dat er niemand in de bus zit: "De provincie wil ook lijn 161 naar Ursem opheffen. Daar zou ook niemand in zitten. Maar wij hebben zelf gezien dat de bussen ruim bezet zijn. Op sommige momenten moesten er zelfs passagiers staan." Alberts vermoedt dan ook dat de provincie de vervoerscijfers zo pessimistisch mogelijk voorstelt – om maar bussen te kunnen opheffen. "U kijkt alleen hoe de provincie zo min mogelijk geld kan uitgeven aan openbaar vervoer  – en niet naar de mensen die van de bus afhankelijk zijn."

SP Stede Broec haalt in winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel handtekeningen op voor behoud lijn 138

Opmerkelijk was de bijdrage van PvdA-statenlid Mark Versteeg aan het debat in de statencommissie. Terwijl de Enkhuizense afdeling van zijn partij zich had aangesloten bij de protesten van de SP, vond Versteeg dat lijn 138 wel kan worden opgeheven: "Er zit niemand in. Dan kan er ook een buurtbus komen met vrijwilligers." Maar dat was weer tegen het zere been van Remine Alberts: "In een buurtbus mogen maximaal acht passagiers. Dat betekent dat er straks mensen op de halte moeten blijven staan." Het SP-statenlid wees ook op de gevolgen voor de buschauffeurs op lijn 138. Connexxion huurt die in van taxibedrijf Robatax. "Ze hebben bijna allemaal een nul-uren-contract. Het zijn allemaal mensen die geweldig gemotiveerd hun werk doen. Die staan dus straks eenvoudigweg op straat. En dan mogen ze straks terugkomen als onbetaalde vrijwilliger op een buurtbus? Zeker om werkervaring op te doen?"

Maar zelfs dat is nog de vraag. Volgens Post moet de gemeente zo'n buurtbus gaan regelen. "Maar of die er komt is onzeker."

Margreet Keesman van SP Enkhuizen gaat ondertussen nog meer politici van andere partijen in de regio opporren om bij Post te gaan protesteren.

U bent hier