h

Provincie moet verkeersoverlast Campina helpen oplossen

27 september 2014

Provincie moet verkeersoverlast Campina helpen oplossen

"Eigenlijk was ik nog het meest geschrokken van de scheuren in de muren." Dat zegt SP-statenlid Marnix Bruggeman na zijn bezoek deze week aan Lutjewinkel. Hij sprak daar met omwonenden van de kaasfabriek van Campina. Dagelijks rijden er door de smalle straten minstens 120 vrachtauto's van de kaasfabriek. Samen met Jeff Leever van de Ouderenpartij heeft hij inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan gedeputeerde staten.

De kaasfabriek van Campina heeft aan de provincie een vergunning gevraagd voor het verplaatsen van een aantal melktanks op het bedrijf. De omwonenden hebben daartegen bezwaar gemaakt. Bruggeman begreep uit het gesprek echter dat hun voornaamste bezwaar het zware vrachtverkeer van Campina is. 's Nachts worden ze vaak wakker van het gedreun en het remmen van de vracht­auto's die soms op een meter afstand langs hun voorgevel rijden. De straten in Lutjewinkel zijn ook veel te smal voor vracht­auto's van bijna 19  meter lang. De kaasfabriek produceert jaarlijks 50.000 ton kaas, en draait bijna volledig geautomatiseerd. De vrachtauto's voeren melk en zout aan, en andere de geproduceerde kaas weer af.

Bruggeman wil dat de provincie gaat helpen bij het vinden van een oplossing voor de verkeersoverlast. Hij erkent dat dit allereerst de verantwoordelijkheid is van de gemeente Hollands Kroon en Campina. De vergunning die Campina nu bij de provincie heeft aange­vraagd heeft niet rechtstreeks met de verkeersproblematiek te maken. Maar door deze provinciale milieuvergunning is de provincie nu wel betrokken geraakt bij de problemen die Campina veroorzaakt. Bruggeman en Leever vinden dat de provincie nu in het kader van de vergunningverlening ook te hulp moet schieten bij het vinden van een oplossing voor het verkeersprobleem.

 

U bent hier