h

Provincie moet stoppen met Hooijmaijers-plan Distriport

11 februari 2014

Provincie moet stoppen met Hooijmaijers-plan Distriport

De affaire-Hooijmaijers lijkt amper twee maanden na zijn veroordeling alweer bijna vergeten te zijn. De provincie Noord-Holland gaat ondertussen nog steeds door met allerlei dossiers waaruit de geur van Hooijmaijers opstijgt. Eén daarvan is de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport in Berkhout, gemeente Koggenland. SP-statenleden Marnix Bruggeman en Dago Wellink hebben daarom aan gedeputeerde staten gevraagd of zij niet liever willen stoppen met het plan waarvoor Hooijmaijers destijds de deals maakte.

Hooijmaijers werd onder meer veroordeeld voor het aannemen van een bedrag van € 59.500 voor "het regelen van de financiering" voor de projectontwikkelaars van Distriport. Het bedrag werd via een tussenpersoon betaald aan de privé-onderneming van Hooijmaijers. In het strafvonnis worden hierbij ook de namen van genoemd van de twee projectontwikkelaars van Distriport: De Peyler Projektontwikkeling en Zeeman Vastgoed. Bruggeman en Wellink willen met hun schriftelijk vragen nu van gedeputeerde staten weten hoe zij het strafvonnis op dit punt uitleggen. Ook vragen zij of de provincie nog wel zaken kan blijven doen met deze ontwikkelaars, met wie de provincie ondertussen ook nog een rechtszaak uitvecht. Opmerkelijk is dat de naam van Zeeman Vastgoed begin dit jaar is veranderd in Distriport B.V. De SP wil van gedeputeerde staten weten of dit bekend is en wat hiervan de bedoeling is. De SP heeft hoe dan ook grote twijfels bij het nut van aanleg van een groot industrieterrein vlak tegen het pittoreske dorpje Berkhout aan. Bruggeman en Wellink wijzen op een rapport van Buck Consultants dat eind vorig jaar verscheen in opdracht van de provincie. Daarin staat dat er in Noord-Holland Noord ongeveer zes keer meer nieuw bedrijventerrein beschikbaar is dan de komende decennia nodig is. De SP’ers willen ook in dat verband weten of het nog zin heeft door te gaan met de plannenmakerij voor Distriport. Kort na de veroordeling van Hooijmaijers vroeg de SP in provinciale staten om een diepgaand onderzoek naar alle provinciale rommelzaken die uit het vonnis naar boven kwamen. De coalitiepartijen VVD, PvdA, CDA en D66 vonden dit onder leiding van PvdA-fractievoorzitter Xander den Uijl voorlopig niet nodig. Met veel bedrijven die in het strafvonnis worden genoemd doet de provincie echter nog steeds zaken. Door het blijven aankaarten van nog steeds lopende projecten waarin Hooijmaijers de hand heeft gehad wil de SP zorgen dat al zijn projecten alsnog kritisch tegen het licht worden gehouden. Dit gaat niet alleen om Distriport maar bijvoorbeeld ook om het KNSF-terrein in Muiden.  

Bijlage: 

U bent hier