h

Gedeputeerde Post hield informatie achter over stoppen bootdienst FFF

6 februari 2014

Gedeputeerde Post hield informatie achter over stoppen bootdienst FFF

De SP vindt dat gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) provinciale staten onvoldoende heeft ingelicht over haar onderonsjes met vervoerbedrijf Connexxion. Naar provinciale staten hield zij vorig jaar vol dat het onvermijdelijk was te stoppen met de bootdienst IJmuiden – Amsterdam. Tegelijkertijd dicteerden haar ambtenaren aan Connexxion een brief, waarin het vervoerbedrijf de indruk moest wekken dat het een schadeclaim zou indienen, als de provincie door wilde gaan met de bootdienst. Die brief van Connexxion stuurde ze vervol­gens aan provinciale staten, zonder er bij te vertellen dat de provincie de tekst had opge­steld. Afgelopen maandag 3 februari hield SP-fractievoorzitter Remine  Alberts samen met GroenLinks een interpellatie over de kwestie.  

De correspondentie kwam boven water dankzij een verzoek met de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) van IJmuidenaren Johan Sieraad en Bram Diepstraten. In het interpel­latie­debat stelde Remine Alberts vast: “De besluitvorming over de ferry is door de gedepu­teer­de steeds gestuurd in de richting van stoppen. De beeldvorming over de haalbaar­heid van doorgaan met de bootdienst is bijgekleurd. Het lijkt er op dat de provincie alles in stelling heeft gebracht om de ferry de nek om te draaien. De manier waarop de provincie met Connexxion bezig is geweest leggen wij uit als konkelefoezen. En als je dat al doet, moet je dat in zo’n politiek gevoelig dossier vooraf melden aan provinciale staten.” Zelfs de stukken die na het WOB-verzoek aan Diepstraten waren toegestuurd gingen niet naar de statenleden. Pas nadat SP-statenlid Marnix Bruggeman in de statencommissie van 23 januari had vastgesteld dat dit per omgaande moest gebeuren, kregen ook provinciale staten de stukken. In de statenvergadering gaf commissaris van de Koning Johan Remkes toe dat dit fout was gegaan. Hij ontweek echter de vraag of de staten diezelfde stukken ook zouden hebben gekregen, als er géén WOB-verzoek was geweest. Post had vorig jaar de opheffing van de bootdienst ook beargumenteerd met een rapport van onderzoeks­bu­­reau SEO. Provinciale staten mochten dit rapport pas nu inzien, nu gebleken was dat hun destijds niet alle informatie was verstrekt. Alberts: “Zelden zo’n slecht rapport gezien.” Bij de interpellatie diende Remine  Alberts een motie in. Daarin stond dat de gedeputeerde en GS tekort waren geschoten in hun wettelijke plicht provinciale staten te informeren over de manier waarop Connexxion voor het karretje was gespannen. Door de interpellatie moesten ook PvdA en D66 aangeven dat het allemaal niet fraai was gegaan. Maar coalitiepar­tij­en VVD, PvdA, CDA  en D66 hielden uiteindelijk toch de gedeputeerde de hand boven het hoofd, en stemden de motie af.

U bent hier