h

SP heeft vragen over sluiten N196 bij uitbreiding winkelcentrum Uithoorn

5 december 2013

SP heeft vragen over sluiten N196 bij uitbreiding winkelcentrum Uithoorn

De SP wil van gedeputeerde staten van Noord-Holland weten of zij akkoord gaan met het knippen van de provinciale weg N196 in Uithoorn. Deze knip is nodig voor het plan om het Dorps­centrum en het Amstelplein tot één geheel te maken. De gemeente wil de weg bebouwen met nieuwe winkels en parkeerplaatsen. Statenleden Remine Alberts en Marnix Bruggeman willen ook weten of de provincie tegen Uithoorn gaat optreden als er in het centrum van Uithoorn te veel winkelruimte bijkomt.

  Aanleiding voor de schriftelijke vragen van de SP is de bespreking van het plan voor het Dorpscentrum en het Amstelplein in de Uithoornse gemeenteraadsvergadering van 28 novem­ber. Als het aan de raad van Uithoorn ligt, gaat de provinciale weg vanuit Mijdrecht eindigen direct over de Irenebrug bij het Amstelplein. De brug dient dan alleen nog als toegangsweg naar de parkeerplaatsen voor het uitgebreide winkelcentrum. De SP wil weten of de provincie nog wel het onderhoud van de brug wil blijven betalen, wanneer de weg zijn doorgaande functie verliest. De statenleden willen ook weten hoeveel geld de komende twintig jaar voor onderhoud van de brug nodig is. Verder vragen ze of de provincie de brug aan Uithoorn wil verkopen als deze alleen nog een plaatselijke functie behoudt. Ook vragen de statenleden of de provincie in dat geval wil toestaan dat land­bouw­verkeer gebruik gaat maken van de brug over de Amstel in de vrije busbaan langs de Stations­straat.

Omdat veel gemeenten met elkaar concurreren met plannen voor nieuwe winkels, coördineert de provincie in heel Noord-Holland hierover regionaal overleg. De SP wil we­ten welke rol de provincie heeft gespeeld in het plan voor uitbreiding van  Winkelcen­trum  Amstelplein. De provincie heeft regels die te grote nieuwe winkelplannen verbieden. De SP wil daarom weten in welk geval gedeputeerde staten tegen Uithoorn gaan optreden.  

U bent hier