h

Houd ferry in de vaart

7 mei 2013

Houd ferry in de vaart

De SP wil dat opnieuw wordt bekeken of de draagvleugelboot IJmuiden-Amsterdam toch kan blijven varen, nu uit een door o.a. de SP gehouden enquete onder honderden ferrypassagiers blijkt dat bijna 100% voor behoud van de ferry is. SP-statenfractievoorzitter Remine Alberts: "De ferry voldoet duidelijk aan een behoefte en nog belangrijker: 57% van de passagiers geeft aan dat bus 82 voor hen geen alternatief is. Zij gaan dus voortaan met de auto en de wegen naar Amsterdam zijn al zo verstopt. Allerlei redenen om nog eens goed te kijken of de ferry niet toch in de vaart kan blijven."

In de derde week van maart heeft de SP, in samenwerking met GroenLinks en de Ouderenpartij, een enquête gehouden onder de reizigers van de Fast Flying Ferry tussen IJmuiden en Amsterdam. In een week tijd zijn 730 enquêteformulieren ingevuld. In de enquête kon men aangeven wat men vond het plan om met de snelboot te stoppen, welke alternatieve vervoersmogelijkheden er voor hen waren en of een eventuele prijsverhoging om de boot in de vaart te houden bespreekbaar was.
Uit de enquêteresultaten blijkt dat op een paar na alle 730 ondervraagde passagiers voor behoud van de boot is/zijn. Een meerderheid van de reizigers (ca. 57%) geeft aan dat de bus of trein voor hen geen alternatief is. Zij stappen in de auto (ca. 25%) of blijven noodgedwongen thuis. 87% van de reizigers vindt de prijs van een overtocht precies goed. Bijna de helft van de reizigers, en dat gelijk verdeeld over reizigers die anders de bus nemen of de auto pakken, of thuisblijven, is niettemin bereid om 1 euro extra te betalen. Voor een derde deel van de reizigers, vooral OV-gebruikers en thuisblijvers, is zelfs een prijsverhoging van 2 euro bespreekbaar. Alberts: "Dat is duidelijk anders dan wat de provincie ons steeds voorgespiegeld heeft: volgens de provincie zouden alle forensen vast en zeker bus 82 nemen, als de ferry uit de vaart was, en zouden reizigers een hogere prijs voor een ticket niet accepteren. Mooi niet dus: meer auto's op de weg en nog meer file. De ferry in de vaart houden, desnoods voor een wat hogere ritprijs lijkt ons een veel beter alternatief. Wij gaan dat laatste de provincie voorstellen."

U bent hier