h

Gedeputeerde Van Run (VVD) schoffeert statencommissie water, economie en bestuur

15 mei 2013

Gedeputeerde Van Run (VVD) schoffeert statencommissie water, economie en bestuur

De SP vindt de manier waarop VVD-gedeputeerde Van Run omgaat met de democratische besluitvorming rondom de plannen voor de nieuwe kerncentrale in Petten ongehoord. SP-statenlid Dago Wellink: “De gedeputeerde verliet bij de vergadering midden in een bijdrage van een van de statenleden over Petten opeens de zaal en kwam ook niet meer terug. En dat omdat-ie aanwezig wilde zijn bij de ondertekening van een convenant door de minister diezelfde middag in Nemo. Maar zo brengt-ie wel de democratische besluitvorming om zeep. Het is autoritair optreden en dat bij een onderwerp dat de provincie, en de burger dus, 40 miljoen euro gaat kosten als het niet veel meer is! Schandalig!”

Tijdens de vergadering van de statencommissie op 13 mei, waar de oprichting van een stichting die zich richt op de bouw van de nieuwe kerncentrale in Petten, ter discussie stond, verliet VVD-gedeputeerde Van Run onverwacht, en voortijdig de vergadering, om aanwezig te zijn bij de ondertekening van een convenant dat de minister die middag in Nemo zou ondertekenen. De commissie kreeg door dit gedrag onvoldoende ruimte om het agendapunt met hem en met elkaar te bespreken.

Wellink: ”De stichting gaat zich alleen bezighouden met de bouw van een nieuwe reactor en niet met veel betere en veiliger alternatieven. Hierover is zeer recentelijk door deskundigen nog een rapport uitgebracht. Daarin wordt nut en noodzaak van de bouw van de nieuwe reactor en de daaraan verbonden risico’s en kosten (meer dan een half miljard euro!) in twijfel getrokken. Het is toch logisch dat je daar als statenlid kritisch naar kijkt en met elkaar in gesprek gaat? Alleen al in de voorbereiding stoppen provincie en rijk er samen 80 miljoen euro in en dat geld moet wel op zeker moment terugkomen. Ik wil niet dat over een aantal jaren een onderzoekscommissie tot de conclusie komt dat we het allemaal hebben laten gebeuren. Vorige maand hebben wij als SP-fractie statenvragen ingediend, maar de beantwoording laat nog op zich wachten. Gedeputeerde Van Run schoffeerde met zijn vertrek de rol van de staten als hoofd van de provincie en zette het agendapunt onnodig onder druk!” Gelukkig was de commissie vrijwel unaniem in haar reactie. Dat wat Van Run deed mag nooit meer gebeuren.

U bent hier