h

SP Statenfractie ondersteunt protest tegen Masterplan 'detentie' van staatssecretaris Fred Teeven

25 april 2013

SP Statenfractie ondersteunt protest tegen Masterplan 'detentie' van staatssecretaris Fred Teeven

Op 25 april vond aan het Spui in Den Haag een grote demonstratie van werkenden in Penitentiaire Inrichtingen (PI's) plaats. Zij protesteerden tegen de plannen van staatssecretaris Teeven om onder meer 26 inrichtingen te sluiten en wijziging te brengen in de manier waarop met delinquenten in de toekomst moet worden omgegaan (meer mensen op een cel en elektronisch enkelbandje van vele andere delinquenten). Zo'n 3700 banen komen door dit plan op de tocht te staan. Banen van hooggekwalificeerd en specialistisch personeel dat vaak onder moeilijke omstandigheden haar werk moet doen. Ook de statenfractie van de SP was present om de demonstranten te ondersteunen.

Het Masterplan is zonder overleg met de direct betrokkenen opgesteld. Het kabinet wil met het Plan 340 miljoen bezuinigen in het gevangeniswezen. Ook Inrichtingen uit Noord-Holland staan op de sluitingslijst. Die waren dan ook bij de grootse demonstratie aanwezig (zie foto PI Heerhugowaard)). De plannen van Teeven zullen naast de personele consequenties zowel binnen als buiten de inrstellingen onveilige situaties opleveren. Binnen de instelling, omdat met minder mensen het werk moet worden gedaan en buiten de instelling, waar veel van de nog te straffen delinquenten met een elektronisch enkelbandje in de woonomgeving gaan rondlopen.
Het merendeel van de opgetrommelde leden van de Kamerfracties spraken van een slecht plan. Het publiek was het daarmee hartgrondig eens . De bijdragen van de VVD en de PvdA leidden tot boegeroep omdat deze partijen niet nadrukkelijk afstand wilden nemen van het Masterplan..Ze hielden als-het-ware een slag om de arm. De staatssecretaris was aanwezig om zijn plannen toe te lichten . Hij kreeg de handen niet op elkaar. Hij heeft wel toegezegd de komende maanden overleg te voeren om te bezien of het Masterplan kan worden verbeterd. Voor juli 2013 gebeuren volgens de staatssecretaris geen onomkeerbare dingen.

demonstratie
De SP zal de ontwikkelingen kritisch volgen. De SP fractie vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet zo schofferend omgaat met een bedrijfstak die een wezenlijke bijdrage levert aan de veiligheid van de samenleving. Vooraf nadenken over de consequenties is er kennelijk niet meer bij. In de statenvergadering van 8 april jl. heeft de SP een motie ingediend waarbij gedeputeerde staten werd opgedragen bij het kabinet zorg uit te spreken over de voorgenomen plannen van Teeven. De motie is door alle fracties in de Staten unaniem aangenomen.

U bent hier