h

Roemernorm moet ook in Noord-Holland de standaard worden

3 april 2013

Roemernorm moet ook in Noord-Holland de standaard worden

De SP wil dat Provincie Noord-Holland zich bij inhuur van externen houdt aan de Roemernorm, ofwel maximaal 10% van de totale loonsom mag voortaan nog maar besteed worden aan inhuur van externe adviseurs en interim-management. Dago Wellink: "De ministeries hebben sinds die norm bestaat, 2011, flink wat geld kunnen besparen. De provincie moet daar een voorbeeld aan nemen. In 2011 was het percentage externe inhuur in Noord-Holland bijna 40%. Foute boel dus, want het geld dat je uitgeeft aan externen, is eigenlijk allemaal verloren geld: externen zijn altijd duurder en hun kennis houd je niet vast want ze zijn maar tijdelijk. Hoog tijd om in Noord-Holland de Roemernorm als standaard vast te stellen."

De SP heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld:

Inleiding
In november 2011 heeft de 2e Kamer op initiatief van SP-fractievoorzitter Emile Roemer de zogenaamde Roemernorm vastgesteld. Dat houdt in dat ministeries maximaal 10% van de loonsom mogen besteden aan inhuur van externe adviseurs en interim-management. Door vast te houden aan de Roemernorm hebben ministeries de afgelopen jaren honderden miljoenen bespaard. Uit recent onderzoek van de SP naar inhuur van externe medewerkers blijkt dat genoemde norm op dit moment nog niet gehaald wordt in Noord-Holland: in 2011, dat is het jaar van de start van het huidige college, zou het percentage 39,6% zijn. In Noord-Holland zouden deze kosten sinds 2008 juist gestegen zijn.
Vragen
1. Zijn de kosten externe inhuur inderdaad gestegen sinds 2008. Zo ja, hoeveel zijn de kosten op dit moment en hoeveel waren ze in 2008?

2. In het Coalitieakkoord neemt u zich voor het percentage externe inhuur terug te dringen. Wat was het percentage externe inhuur in 2008, in 2011, 2012 en wat is het op dit moment?

3. Wat zijn de redenen om personeel extern in te huren? Voor welke disciplines maakt men gebruik van externe inhuur?

4. Kunt u zeggen wat het percentage externe inhuur is per discipline?

5. Bent u het met ons eens dat het goed zou zijn als de provincie zich ook zou houden aan de Roemernorm? Kunt u uw antwoord toelichten?

U bent hier