h

Duidelijkheid over burgemeestersprocedure Hollands Kroon

3 juli 2012

Duidelijkheid over burgemeestersprocedure Hollands Kroon

De gemeenteraad van Hollands Kroon wil Jaap Nawijn (VVD) als nieuwe burgemeester. De SP is verrast door de voordracht en wil duidelijkheid over de gang van zaken. SP-statenlid Carlien Boelhouwer: "Wij hebben niks tegen Jaap Nawijn persoonlijk. Het probleem is alleen dat hij in zijn huidige werkkring als burgemeester van Heemskerk, herhaaldelijk in aanvaring is gekomen met de gemeenteraad van Heemskerk en de bevolking. Nawijn heeft daar als burgemeester echt van tijd tot tijd een probleem. Het is dan vreemd dat dit aspect, het aspect van het functioneren, helemaal geen rol gespeeld lijkt te hebben bij het voordragen van Nawijn. De Commissaris van de Koningin moet advies uitbrengen aan de minister over deze voordracht. Wij willen weten hoe de Commissaris dit ziet."

De gemeenteraad van Hollands Kroon wil Jaap Nawijn (VVD) als nieuwe burgemeester. Of de wens van de raad wordt gehonoreerd hangt onder meer af van het advies van de commissaris aan de minister. De heer Nawijn is op dit moment nog burgemeester van Heemskerk. De termijn loopt eind dit jaar af. Nawijn ligt niet goed in Heemskerk en het is maar zeer de vraag of Nawijns termijn daar verlengd zou worden. Daar zijn de afgelopen dagen diverse artikelen in de Noord-Hollandse pers over verschenen. Idem dito over de ‘onrust’ die is ontstaan onder inwoners van Hollands Kroon over hun mogelijke nieuwe burgemeester.

1. De benoeming van nieuwe burgemeesters gaat achter gesloten deuren. Zo is de procedure. De commissaris heeft ook een rol in deze procedure: hij mag de minister die het definitieve besluit neemt, adviseren. Welke criteria hanteert de commissaris bij het opstellen van zijn advies, en hoe ziet de rangorde van deze criteria er uit?
2. Zijn dit criteria die alle commissarissen hanteren bij het opstellen van dergelijke adviezen? Kunt u uw antwoord toelichten?
3. Welke rol speelt hierbij het al of niet functioneren van de kandidaat in de functie van burgemeester? Kunt u uw antwoord toelichten?
4. Welke rol speelt hierbij de mening van inwoners over de potentiële burgemeesterskandidaat? Kunt u uw antwoord toelichten?
5. Hollands Kroon is recentelijk gefuseerd en ontstaan uit vier gemeenten. Aan de nieuwe burgemeester de belangrijke taak de inwoners het gevoel van thuis terug te geven nu hun oude gemeente is opgegaan in een grotere, nieuwe gemeente. Het moet ons inziens iemand zijn met bindende krachten, een echte burgervader, ofwel: iemand die als burgemeester een (positieve) staat van dienst heeft. Bent u dat met ons eens, kunt u uw antwoord toelichten?
6. De burgemeesters van de voormalige gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer verliezen door de fusie hun baan. Zij hebben recht op een -riante- wachtgelduitkering, die opgehoest wordt door de hardwerkende belastingbetaler. Het kan zijn dat deze vier burgemeesters inmiddels een andere functie hebben gevonden, zo niet: vindt u het uit dit oogpunt verantwoord om in Hollands Kroon een “nieuwe” burgemeester van elders uit het land te benoemen, als er binnen de gemeentegrenzen vier oud-burgemeesters rondlopen? Kunt u uw antwoord toelichten?

U bent hier