h

Laat de Kleine Kolk weer werken

17 april 2012

Laat de Kleine Kolk weer werken

De monumentale Willem 1 sluis (de kleine kolk) en toebehoren gaat deze zomer eindelijk grondig opgeknapt worden. De SP wil dat deze sluis na restauratie ook weer in gebruik wordt genomen. SP-statenlid Carlien Boelhouwer: "De SP-fractie heeft jaren terug weten te voorkomen dat de sluis werd gedempt. Maar of de sluis ooit weer in oude glans zou worden hersteld, bleef lang onzeker. De restauratie ervan is nu gelukkig een feit. Maar zo'n restauratie is alleen duurzaam als je de sluis daarna ook weer laat werken. Daar moet de provincie wat ons betreft dus ook voor gaan".

Vragen

1.Kunt u zeggen hoeveel de restauratie gaat kosten?
2.Wat zijn de kosten om de kleine kolk ook weer geschikt te maken voor het schutten van scheepvaart?
3.Betekent restauratie dat de kleine kolk na opgeknapt te zijn ook weer bediend gaat worden voor de scheepvaart?
4.Zo nee, wat zijn de gevolgen voor de staat van een sluis als deze voor langere tijd achtereen niet gebruikt wordt? 5.Zou het kunnen betekenen dat de sluis wederom in slechte staat raakt, ofwel over een paar jaar ligt de sluis er weer precies zo bij, als nu: dat wil zeggen in slechte staat? Kunt u uw antwoord toelichten?
6.Worden er kosten gemaakt om verzilting van het Noordhollansch kanaal met brak water uit het IJ tegen te gaan of teniet te doen?
7.Heeft het openstellen van de kleine kolk, dat wil zeggen: het in gebruik nemen van de kleine kolk voor de scheepvaart, in plaats van de grote Willemsluis, voor- of nadelen met betrekking tot de verzilting van het zoete water in het Noordhollands kanaal? Kunt uw antwoord toelichten?
8.Bent u het met mij eens dat als blijkt dat het weer echt in gebruik nemen van de kleine kolk voor de scheepvaart, zowel met betrekking tot de staat van de sluis zelf, als met betrekking tot de verzilting van het water, aantoonbaar voordelen heeft, in dat geval het aan te raden is de kleine kolk na restauratie ook weer in gebruik te nemen voor de scheepvaart? Kunt u uw antwoord toelichten?

U bent hier