h

ENTHOUSIASME TERUGKEER IJSLANDS GELD TE ROOSKLEURIG

8 november 2011

ENTHOUSIASME TERUGKEER IJSLANDS GELD TE ROOSKLEURIG

Hoeveel geld er vanuit IJsland op de provinciale bankrekening gestort zal worden is nog steeds erg onduidelijk. Gedeputeerde Elisabeth Post zei in antwoord op vragen van de SP: “We kunnen nog niet zeggen of het om een mee- of een tegenvaller gaat.” Eerder liet de gedeputeerde in een persbericht van de provincie weten dat het geld mogelijk eind van dit jaar al zou kunnen komen. SP-statenlid Remine Alberts: “Het is nog maar de vraag of de uitspraak die straks voor Dordrecht en Alphen aan den Rijn gedaan zal worden ook voor de provincie zal gelden. Bovendien is hebben we het hier over een deel van het door de provincie vergokte geld.”

Bij de begrotingsbehandeling werd duidelijk dat de rij onzekerheden nog steeds groot is. De twee steden maken deel uit van een proefproces, de overige betrokken overheden weten dan nog steeds niet of zij volgens dezelfde regels behandeld gaan worden. Mocht er toch uitbetaald worden, dan gebeurt dat in IJslandse kronen, waarvan nog niet gezegd kan worden hoeveel geld dat in euro’s zal zijn. Vervolgens moeten uit dat bedrag ook nog juridische kosten worden betaald. Tenslotte betreft de mogelijke uitspraak maar driekwart van het totale bedrag en is de rente niet meegeteld. Alberts: “Ik ga er nog steeds van uit dat de provincie voor veel geld het schip in gaat, geld wat ik heel graag zou willen inzetten om de kaalslag in het openbaar vervoer terug te draaien.”

De provincie Noord-Holland zette het geld op een IJslandse bank om daarmee veel rente te kunnen innen. Dat een hoge rente ook altijd een risico inhoudt deed niet ter zake. De Landsbanki-affaire is een erfenis van gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), die (mede) daardoor moest aftreden.

U bent hier