h

Openbaar vervoer in Noord-Holland onder de maat

5 april 2011

Openbaar vervoer in Noord-Holland onder de maat

Al jaren is het een belangrijk kritiekpunt van de SP op het provinciebestuur: het openbaar vervoerbeleid van de provincie Noord-Holland is onder de maat. Nu blijkt uit onderzoek dat Noord-Holland bovenaan het lijstje prijkt van provincies en stadsregio’s waar het aantal reizigerskilometers het hardst gedaald is.

De manier waarop in de afgelopen twee bestuursperiodes met het openbaar busvervoer is omgegaan heeft duidelijk niet tot een aantrekkelijk product geleid. Voorstellen tot verbetering die de SP regelmatig heeft gedaan (zoals behoud van de fijnmazigheid en zorgen voor logische verbindingen) werden terzijde geschoven. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: “De provincie heeft altijd volgehouden dat het openbaar vervoer in Noord-Holland uitstekend verzorgd is, maar als dan blijkt dat er juist minder mensen in de bussen zitten, heeft het college toch iets fout gedaan”.

Voor steeds meer inwoners van Noord-Holland is de bus geen aantrekkelijk alternatief voor de auto. Het busvervoer in onze provincie is tussen 2000 en 2008 zo verslechterd dat een daling van 12 procent reizigerskilometers heeft plaatsgevonden. Dit getal blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor mobiliteitsbeleid. Noord-Holland doet het daarbij het slechtst van heel Nederland.

De kwaliteit van het openbaar vervoer kan verbeteren door betere aansluitingen van bus op trein en andersom en door bedrijventerreinen beter bereikbaar te maken met de bus. Hiertoe heeft de SP in het verleden verschillende suggesties gedaan.

U bent hier