h

Laat Noord-Holland haven Amsterdam kopen

22 april 2011

Laat Noord-Holland haven Amsterdam kopen

De SP wil dat het nieuwe bestuur van Noord-Holland onderzoekt of het mogelijk is om de Noordzeehavens samen te voegen tot één gebied in handen van de provincie. Op dit moment is het Noordzeehavengebied gedeelde verantwoordelijkheid van verschillende gemeenten, waarvan Amsterdam de belangrijkste en machtigste is. SP-fractievoorzitter in Provinciale Staten Remine Alberts: “De kracht van het gebied ligt volgens ons in samenwerking tussen de verschillende havens en gemeenten, niet in de concurrentie daartussen.”

Het initiatief van de SP is mede ingegeven door het voornemen van de gemeente Amsterdam om het havenbedrijf te verzelfstandigen en daar aandelen voor uit te geven. Die aandelen mogen volgens Amsterdam dan alleen gekocht worden door andere overheden. Alberts: “Dat zou dus ook een grote concurrerende haven als Hamburg kunnen zijn of zelfs een land als China. Dan zien wij het liever als een economisch krachtig gebied in handen van de provincie.”

De mening van de SP werd niet door iedereen gedeeld. Gedeputeerde Post (VVD) stelde dat wat haar betreft ook particulieren de mogelijkheid moeten krijgen om aandelen in de Amsterdamse haven te kopen. Alberts gruwelt van dat idee. “Net als Schiphol is de haven te belangrijk voor de regionale economie en werkgelegenheid om hem in handen te laten vallen van allerlei marktpartijen en schimmige opkoopfondsen. Daarom hoop ik dat het provinciebestuur in ieder geval bereid is te onderzoeken of een Noordzeehavengebied onder leiding van de provincie tot de mogelijkheden behoort.”

U bent hier