h

Voer anonieme ov-chipkaart met korting in

29 maart 2011

Voer anonieme ov-chipkaart met korting in

De SP wil dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland meewerken aan het invoeren van een anonieme ov-chipkaart met korting. Op die manier kunnen kinderen en 65-plussers met korting reizen, zonder hun privacy op te geven. Met een persoonlijke ov-chipkaart worden reisgegeven zeven jaar opgeslagen. Op eerdere vragen van de SP weigerde het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks mee te werken aan het invoeren van een anonieme kortingskaart.

Op 16 maart 2011 werd bekend dat VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer wèl een anonieme “roze” ov-chipkaart met seniorenkorting willen invoeren. Zo kunnen senioren die (net als veel andere reizigers) liever niet willen dat hun reisgegevens aan hun persoon gekoppeld worden, gebruik blijven maken van de korting waar ze recht op hebben. Het voorstel kreeg steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

De SP deed een dergelijk voorstel al eerder, namelijk op 27 januari 2011, in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Op onze vraag of Gedeputeerde Staten bereid zijn zich er voor in te zetten dat in Noord-Holland ook reizigers met een anonieme ov-chipkaart met korting kunnen reizen als zij hun leeftijd (65-plus of 4 t/m 11 jaar) met een geldig identiteitsbewijs kunnen aantonen, antwoordden Gedeputeerde Staten: nee, dit is technisch niet mogelijk.

Omdat dit echter technisch wel mogelijk is en de meerderheid in de Tweede Kamer vóór invoering van een anonieme ov-chipkaart met korting is, vraagt de SP het college nogmaals of het nu wèl bereid is daar zijn medewerking aan te verlenen. En wanneer Provinciale Staten daartoe een voorstel van Gedeputeerde Staten tegemoet kunnen zien.

U bent hier