h

"Valse start PVV? GroenLinks doet lekker mee!"

16 februari 2011

"Valse start PVV? GroenLinks doet lekker mee!"

Op 2 maart zijn er statenverkiezingen, dus wordt het voor veel politici weer eens tijd zich te profileren. Gedeputeerde Heller (GroenLinks) stuurde daarom een uitgebreide brief naar het Noordhollands Dagblad waarin hij een berg kritiek over de PVV uitstort. Hiermee probeert hij zijn eigen partij GroenLinks bij de kiezers in het zonnetje te zetten. Gedeputeerde Heller verwijt de PVV niet te weten waarover ze het heeft of willens en wetens onwaarheden te roepen.

Dat klinkt stoer, maar weet deze GroenLinks-gedeputeerde zèlf wel waar hij het over heeft of is hij zèlf willens en wetens onwaarheden aan het verkopen aan de inwoners van Noord-Holland? Met andere woorden: doet hij zelf eigenlijk niet precies hetzelfde als hij de PVV verwijt?

Gedeputeerde Heller is namelijk ook verantwoordelijk voor gemeentelijke herindelingen in Noord-Holland. Hierbij dwingt hij gemeenten, vaak tegen de zin van de inwoners, tot fuseren. Hij zegt dan dat zo’n fusie nodig is voor de toekomst van die gemeenten. Een voorbeeld is de gemeente Bussum, die hij wil laten fuseren met Naarden, Weesp en Muiden. 96 procent van de inwoners van Bussum wil die fusie niet. Een ander voorbeeld is de gemeente Zijpe, waar 63 procent van de inwoners tegen een fusie met Harenkarspel en Schagen is.

Terwijl Gedeputeerde Staten (VVD, PvdA, CDA en GroenLinks) in hun eigen collegeprogramma beloven gemeenten alleen te dwingen tot een fusie als uit een bestuurskrachtonderzoek blijkt dat die gemeenten onvoldoende sterk zijn, doet gedeputeerde Heller het tegenovergestelde. Immers, naar de bestuurskracht van Harenkarspel en Schagen is helemaal geen bestuurskrachtonderzoek verricht. Laat staan dat over deze twee gemeenten de conclusie kan worden getrokken dat zij onvoldoende bestuurskracht hebben. En uit het onderzoek naar de bestuurskracht van Bussum blijkt juist dat deze gemeente bestuurlijk sterk is. Waarom dan – tegen het eigen collegebeleid in – toch zo’n gemeente dwingen tot een fusie? Waarom dan toch ingaan tegen het standpunt van de hele gemeenteraad en tegen het standpunt van 96 procent van de inwoners?

De conclusie is duidelijk: gedeputeerde Heller weet niet waar hij het over heeft. En door te zeggen dat zo’n fusie nodig is roept hij willens en wetens onwaarheden. Precies wat hij de PVV verwijt. In plaats van de PVV de les te lezen, doet deze GroenLinks-gedeputeerde er beter aan zijn collegeprogramma nog eens goed te lezen en de inwoners van Noord-Holland niet op te zadelen met omstreden en ongewenste gemeentelijke herindelingen.

Harald Bos, statenlid SP.

U bent hier