h

Provincie moet verslechtering openbaar vervoer Weesp voorkomen

17 februari 2011

Provincie moet verslechtering openbaar vervoer Weesp voorkomen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (VVD, PvdA, CDA en GroenLinks) hebben besloten om te bezuinigen op het openbaar busvervoer in de Gooi en Vechtstreek. Door deze bezuinigingen wordt de bereikbaarheid van onder andere Weesp minder goed. De SP is het niet eens met die bezuinigingen. Wij vinden dat het openbaar vervoer in Noord-Holland prioriteit heeft boven de aanleg van allerlei nieuwe, overbodige en onwenselijke wegen voor de automobilist.

De gemeente Weesp behoort niet tot de stadsregio Amsterdam. In het verleden heeft er een “uitruil” plaats gevonden tussen het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf en Connexxion, zodat het GVB nu het openbaar vervoer tussen Amsterdam, Driemond en Weesp verzorgt met lijn 49. Deze buslijn verzorgt ook het ontsluitend vervoer binnen Weesp.

Onlangs werd bekend dat het GVB ook van plan is om te gaan bezuinigen. Eén van de plannen is om buslijn 49 in de avonduren en in de weekenden op te heffen. Daarmee worden op die momenten in de week grote delen van Weesp en heel Driemond onbereikbaar met het openbaar vervoer.

De combinatie van de bezuinigingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en die van het GVB pakt uitermate onwenselijk uit voor de inwoners van Weesp en Driemond. Voor de SP is die situatie niet aanvaardbaar. Daarom hebben wij de volgende vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

1. Sinds wanneer zijn Gedeputeerde Staten op de hoogte van de dreigende situatie voor de inwoners van Weesp en Driemond?

2. Wat hebben Gedeputeerde Staten vanaf dat moment gedaan om die dreigende situatie te voorkomen?

3. Als u nog niets gedaan heeft, waarom niet?

4. Heeft u hierover al contact opgenomen met de gemeente Amsterdam en/of de gemeente Weesp en/of de stadsregio Amsterdam en/of het GVB en/of Connexxion? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is daarvan het resultaat?

5. Heeft u hierover al contact opgenomen met de reizigersadviesraad en/of de consumentenorganisaties? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is daarvan het resultaat?

6. Welke concrete maatregelen kunnen wij van Gedeputeerde Staten verwachten om de dreigende onbereikbaarheid van (grote delen van) Weesp en Driemond met openbaar busvervoer te voorkomen?

7. Op welke termijn kunnen wij en de inwoners van Weesp en Driemond deze maatregelen van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland verwachten?

U bent hier