h

Gedeputeerde Staten hebben geen antwoord op vragen over herindeling Zijpe

14 februari 2011

Gedeputeerde Staten hebben geen antwoord op vragen over herindeling Zijpe

Gedeputeerde Heller (GroenLinks) heeft geen antwoord op een aantal vragen die de SP hem stelde over de omstreden herindeling van Zijpe. Deze gemeente, waarvan 63% van de inwoners tegen de fusie met Harenkarspel en Schagen is, wordt tot fusie gedwongen door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. In zijn argumentatie voor het fusieplan hanteert het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks een aantal argumenten die het college niet kan onderbouwen, zo bleek na de vragen van de SP.

Statenlid Harald Bos had de stukken goed bestudeerd en ontdekte dat het plan om de gemeenten Harenkarspel en Schagen samen te voegen met Zijpe in strijd is met het beleid waartoe Gedeputeerde Staten zelf hebben besloten in hun collegeprogramma. In dit programma staat namelijk nadrukkelijk dat de provincie alleen het initiatief neemt tot een gemeentelijke herindeling als de betrokken gemeenten na een bestuurskrachtmeting met een negatief resultaat er na een jaar niet zelf uitkomen.

Bos: “De bestuurskracht van zowel Harenkarspel als Schagen is nooit onderzocht, laat staan dat de conclusie getrokken kan worden dat hun bestuurskracht negatief is". Gedeputeerde Heller, die zich namens het college kennelijk geen raad wist met de gestelde vraag begon een weinig overtuigend semiwetenschappelijk betoog over dat datgene wat er staat niet uitsluit dat Gedeputeerde Staten toch iets anders doen. Eenvoudig gezegd: ze doen iets anders dan ze de inwoners van Noord-Holland beloofd hebben.

Ook op twee andere vragen van de SP naar de inhoudelijke onderbouwing van aannames, waarop Gedeputeerde Staten hun standpunt baseren dat de inwoners van Zijpe tegen hun wil in gedwongen worden tot een herindeling, gaf Heller – tot twee keer toe – geen antwoord. Bos: “Dat verbaast mij eigenlijk niets, want voor deze aannames bestaat geen enkel objectief vastgesteld bewijs". De SP stemde, samen met een aantal kleinere partijen, tegen de fusieplannen.

U bent hier