h

Gasboring mag geen gevolgen hebben voor natuurgebied

27 februari 2011

Gasboring mag geen gevolgen hebben voor natuurgebied

Op dit moment wordt een bestemmingsplan voorbereid in de gemeente Medemblik waarbij een kavel gelegen aan de Pukweg te Oostwoud en nabij Midwoud wordt aangewezen als terrein voor een proefboring. Vermillion Oil & Gas Netherlands B.V. (VOGN) is voornemens hier een exploratieboring naar aardgas uit te voeren. Hiertoe zal ter plaatse een gasboringsinstallatie worden geplaatst. Als er voldoende gas wordt aangetroffen zal er een gaswinningsinstallatie worden geplaatst die tien tot dertig jaar zal blijven staan. Tevens zal er een gastransportleiding worden aangelegd, naar de dichtstbijzijnde gasverwerkingsinstallatie te Middenmeer.

Hoewel het Rijk het bevoegd gezag is voor de gasboring in het kader van de mijnbouwwet, is er ook sprake van een ontwikkeling die het provinciale belang raakt: De boring vindt plaats in een gebied nabij een natuurgebied dat valt onder de Ecologische Hoofdstructuur, zijnde het Egboetswater. Niet is uitgesloten dat gaswinning zowel de extensieve recreatie als de flora en fauna in het natuurgebied ernstig kunnen verstoren. Bovendien is de Pukweg één van de belangrijkste toeleidingswegen tot het natuurgebied. Gaswinning, met de daarbij in werking staande ontsierende installaties en gebouwen met daarbij de geluid- en de lichtoverlast, zal zeker negatief werken ten aanzien van de ontwikkeling van de recreatie. Het gebied ligt bovendien in/aan een gebied met aardkundige waarden.

De SP heeft de (volgende) schriftelijke vragen gesteld:

1) Gezien de nabijheid van EHS en gebieden van aardkundige waarden is sprake van een provinciaal belang. Bent u dit met vragensteller eens? Zo, nee waarom niet?

2) Indien de proefboring succesvol is wordt deze gevolgd door een definitieve explotatie van ca 20 a 30 jaar. Daartoe moet een wijziging worden opgenomen. Deze wijzigingsbevoegdheid staat in het in ontwerp zijnde bestemmingsplan. Een definitieve wijziging kan gevolgen hebben voor de aardkundige waarden, EHS-waarden en huizenbouw in de omgeving. Is GS van mening dat er wel degelijk een MER-procedure moet worden gevoerd, omdat het nu een proefboring betreft, maar bij succes een definitieve gaswinning wordt? Zo nee, waarom niet?

3) Hebben GS zich er van vergewist dat een exploitatie van gas in dit gebied geen onomkeerbare schade kan aanrichten voor de EHS, aardkundige waarden en de bestaande woningbouw? Zo nee, waarom niet?

4) Is het juist dat ook de Provinciale Milieuverordening hierop ook van toepassing is, in het geval dat er sprake is van bodemroerende activiteiten? Zo nee, waarom niet?

5) Zijn GS bereid de middelen die zij heeft in het kader van de Provinciale Milieuverordening en de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie te gebruiken? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

SP Noord-Holland facebook

Volg SP Noord-Holland

U bent hier