h

SP-voorstellen voor beter openbaar vervoer tegengehouden door collegepartijen

17 januari 2011

SP-voorstellen voor beter openbaar vervoer tegengehouden door collegepartijen

In de laatste vergadering van Provinciale Staten hebben GroenLinks, PvdA, CDA en VVD vijf voorstellen van de SP geblokkeerd om in totaal 60 miljoen euro te besteden aan beter openbaar vervoer. De SP diende de verbeteringsvoorstellen in om meer evenwicht aan te brengen in de 100 miljoen euro aan vooral prestigeprojecten van Gedeputeerde Staten.

In plaats van 60 miljoen euro uit te geven aan dure en onwenselijke plannen stelde de SP voor om dat geld te besteden aan het laten rijden van bussen. Dat is immers waar de busreizigers echt iets aan hebben. Van de prestigeprojecten van het college is dat nog maar zeer de vraag.

Berucht is het volgende voorbeeld. De provincie verhindert al een aantal jaar dat een bedrag van 75 miljoen euro uitgegeven wordt aan beter openbaar vervoer. Ondanks zogenaamde “harde” afspraken over een einddatum waarop de gemeente Amsterdam met een plan voor een ov-terminal aan de Zuidas moest komen, is er nog helemaal geen plan. Gedeputeerde Staten laten een loopje met zich nemen. De conclusie is dat de provincie jaarlijks 10 miljoen euro bezuinigt op de bussen, terwijl er in een ander potje op het provinciehuis maarliefst 75 miljoen euro ligt te verstoffen.

Gedeputeerde Staten willen 60 miljoen euro uitgeven aan de volgende prestigeprojecten:
1. HOV tussen Huizen en Hilversum, met een discutabele tijdwinst en fasering en onbetrouwbare getallen over het voorspelde aantal reizigers (20 miljoen euro).
2. Een overbodig en onwenselijk (Noord-Zuidlijn) ov-knooppunt in Amstelveen (12,5 miljoen euro).
3. HOV tussen Velsen en Haarlem, terwijl er met de aanwezige spoorlijn niets gebeurt (15 miljoen euro).
4. Speciale en extra dure voorzieningen in de productformule van randstadnet (2,5 miljoen euro).
5. Het rood verven van bussen, metro’s en treinen in een productformulekleur (10 miljoen euro).

De SP wil die 60 miljoen euro besteden aan fijnmazig en frequent openbaar vervoer in de Gooi en Vechtstreek, meer openbaar vervoer in de dunbevolkte delen van onze provincie, treinverkeer of lightrail tussen Velsen en Haarlem, en eenvoudige en functionele fietsparkeerplaatsen bij alle bushaltes in Noord-Holland.

Helaas steunden alleen Partij voor de Dieren, ChristenUnie-SGP, D66 en Ouderenpartij een aantal van de SP-voorstellen. GroenLinks, PvdA, CDA en VVD stemden tegen alle verbeteringsvoorstellen en vóór de prestigeprojecten van het college.

U bent hier