h

Collegepartijen bezuinigen jaarlijks vijf miljoen euro op openbaar vervoer

18 november 2010

Collegepartijen bezuinigen jaarlijks vijf miljoen euro op openbaar vervoer

De fracties van PvdA, GroenLinks, CDA en VVD in Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 8 november 2010 een voorstel ingediend om elk jaar vijf miljoen euro te bezuinigen op het openbaar vervoer. Door deze bezuinigingen zal de kwaliteit van het busvervoer – met name in de minder dicht bevolkte delen onze provincie – sterk achteruitgaan. Dit terwijl het aanbod van buslijnen in de Kop van Noord-Holland en in West-Friesland nu al te wensen over laat. Volgens de SP zijn deze bezuinigingen niet aanvaardbaar.

De SP vindt dat er helemaal niet bezuinigd moet worden op het openbaar vervoer. In de alternatieve begroting die de SP opgesteld heeft wordt er niet bezuinigd op het openbaar vervoer, ook niet op de buurtbussen. Kleinere dorpen blijven zo ook in de avonduren bereikbaar met de bus. De collegepartijen PvdA, GroenLinks, CDA en VVD steunden dit voorstel van de SP niet en gaan vanaf 2011 jaarlijks vijf miljoen bezuinigen op het openbaar vervoer.

De inwoners van Noord-Holland laten zich echter niet misleiden door de verkiezingspraatjes van de collegepartijen. PvdA, GroenLinks, CDA en VVD doen alsof zij met hun voorstel een goede bijdrage leveren aan het openbaar vervoer in Noord-Holland. Feit is dat hun partijgenoten in het college van Gedeputeerde Staten nóg verder wilden bezuinigen op het openbaar vervoer: elk jaar tien miljoen euro. Zelfs de vrijwilligers van de buurtbusprojecten waren niet veilig in de collegeplannen.

Harald Bos: “Mede dankzij het verzet van de SP en reizigersorganisatie Rover zijn de oorspronkelijke plannen wat afgezwakt, maar die vijf miljoen euro bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn er wat ons betreft vijf miljoen te veel”.

U bent hier