h

WOB-verzoek Wieringerrandmeer: Provincie maakt gedeelte geheime stukken openbaar

8 september 2010

WOB-verzoek Wieringerrandmeer: Provincie maakt gedeelte geheime stukken openbaar

Het college van gedeputeerde staten heeft na een beroep van de Noord-Hollandse SP-fractie op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur een klein deel van de vele geheime notities over het Wieringerrandmeer op internet gezet.

Het gaat hierbij om antwoorden op vragen gesteld in besloten vergaderingen, twee rapporten en aanvullend materiaal. Het overgrote deel van de door de SP opgevraagde stukken blijft voorlopig geheim. Het college van GS verwijst hierbij naar de vertrouwelijkheid van bedrijfsgevoelige informatie en interne beleidsopvattingen van ambtenaren en tussenrapportages. Maar de Provincie Noord-Holland maakt vooralsnog geen gebruik van de mogelijkheid om de stukken gedeeltelijk te publiceren met slechts bepaalde zinnen of namen onleesbaar gemaakt. Informatie en stukken van de overheid zijn in Nederland op grond van de wet in beginsel voor iedereen openbaar in te zien.

SP-statenlid Richard de Graaf: ,,Als statenleden kennen wij een deel van deze stukken natuurlijk al, maar het grote verschil is dat we er tot nu toe niet in het openbaar over mochten praten. Nu deze stukken openbaar zijn maken ze wat mij betreft 2 dingen duidelijk: ten eerste ligt er een stevig advies om het Wieringerrandmeer uit te stellen. Dit is een heldere aanbeveling uit het rapport van RIGO en volgens antwoorden op vragen vanuit de oppositie is hier volgens advocaat Pels Rijcken ook voldoende grond voor. Dit omdat wanneer de businesscase niet langer sluit het tempo van de gebiedsontwikkeling op basis van het contract mag worden aangepast. De SP pleit er dan ook voor dat de provincie niet zo eigenwijs is om het tegenovergestelde te doen. Er is op basis van wat er nu bekend is geen enkele reden om haast te maken met dit rampzalige project. Ten tweede valt het op dat er in de vrijgegeven stukken niets wordt gezegd over bijdragen van derden, zoals Brussel en het Rijk. Dit geld is ons de afgelopen jaren wel steeds beloofd.”

In mei 2010 publiceerde De Volkskrant dat er in november 2007 intern een negatief ambtelijk advies lag waarin de risico’s voor de provincie worden geschat op 54 tot 100 miljoen euro en er gesproken wordt over een vertrouwensbreuk tussen de publieke en de private partijen. Provinciale Staten werden hierover niet ingelicht toen ze in maart 2008 een besluit moesten nemen over of het project moest doorgaan.

Het college van GS weigert nog altijd halsstarrig om dit document bekend te maken, en spreekt van een advies dat niet zozeer negatief is, maar slechts kritisch op enkele punten.

Kort voor de zomervakantie heeft de oppositie na een spoeddebat inmiddels vertrouwelijk inzage gekregen in het geheime ambtelijke advies, maar zij mag niets zeggen over de inhoud. De SP-fractie beraadt zich nu over de mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen de gedeeltelijke afwijzing van het WOB-verzoek, zodat de rechter kan oordelen of de provincie Noord-Holland wel voldoende transparant is in haar projecten.

LINKS:

website Provincie: openbaarmaking stukken wieringerrandmeer
http://www.noord-holland.nl/web/Actueel/Nieuws/Artikel/Openbaarmaking-st...

artikel Volkskrant: Hooijmaijers drukte deals door
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1381811.ece/Hooijmaijers_druk...

website BigWobber.nl: WOB-verzoek wieringerrandmeer
http://www.bigwobber.nl/2010/08/29/perikelen-rond-de-wieringerrandmeer/#...

U bent hier