h

College berust in oplichting door ov-chipkaart

13 september 2010

College berust in oplichting door ov-chipkaart

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn niet bereid op te treden tegen allerlei vormen van oplichting of benadeling van busreizigers door het gebruik van de ov-chipkaart. Dat antwoordt het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks op schriftelijke vragen van de SP.

De SP kaartte in de schriftelijke vragen de talrijke problemen aan die het gebruik van de ov-chipkaart in Noord-Holland veroorzaakt. Busreizigers in Noord-Holland worden elke maand voor duizenden euro's gedupeerd door zogenoemde incomplete transacties met de ov-chipkaart. Hierbij gaat het niet alleen om gevallen waarin reizigers vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart, maar ook om gevallen waarin zij niet kunnen uitchecken omdat het systeem tijdens de rit in storing treedt.

Dit staat nog allemaal los van de recentere problemen die studenten ondervinden met hun studenten-ov-chipkaart, omdat deze kaart bovengemiddeld vaak defect raakt. Pogingen het teveel afgeschreven bedrag terug te vragen kosten sinds kort ook nog een postzegel, omdat de vervoerder het antwoordnummer vervangen heeft door een postbusnummer. De SP heeft Gedeputeerde Staten gevraagd op te treden om deze problemen op te lossen.

Het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks is daartoe echter geenszins bereid. De problemen worden gemakshalve op het bordje van het ministerie van Onderwijs en het bedrijf Trans Link Systems gelegd. Ook tegen het invoeren van het postbusnummer maakt het college geen enkel bezwaar. De vraag of het eerlijk en terecht is dat gedupeerde reizigers opdraaien voor de kosten beantwoordt het college dus gewoon met: ja.

De SP vindt het schokkend dat de vier partijen die in het bestuur van Noord-Holland de dienst uitmaken zich zo schaamteloos opstellen tegenover de inwoners die met de bus door de provincie reizen.

U bent hier