h

Provincie moet zich weren tegen discriminatie van moslims door PVV

16 augustus 2010

Provincie moet zich weren tegen discriminatie van moslims door PVV

De SP wil dat de provincie discriminatie van moslims en uitingen van radicalisme als gevolg van de huidige formatiepogingen met de PVV actief gaat bestrijden. SP-statenlid Carlien Boelhouwer: 'De PVV discrimineert openlijk dat deel van het Nederlandse volk dat de Islam aanhangt. Als de formatie lukt, betekent dat dus onder meer dat de landelijke overheid discriminatie van de moslims tolereert. Een provincie als Noord-Holland met een heuse discriminatie-agenda, kan dat niet laten gebeuren en moet stappen ondernemen en snel ook.' De SP-fractie heeft onderstaande vragen gesteld.

Inleiding

Op dit moment wordt gepoogd een minderheidskabinet samen te stellen met gedoogsteun van de PVV. Gisteren werd bekend dat de regering inmiddels Nederlandse diplomaten in het buitenland heeft geïnstrueerd hoe zij moeten reageren op vragen over de formatie van een dergelijke kabinetsconstructie. Het stuk dat de regering naar de Nederlandse diplomaten heeft gestuurd is gepubliceerd in de NRC van 10/8. In het document staat dat een deel van de politieke plannen van Wilders, zoals het verbieden van de Koran of een stop op de bouw van moskeeën, in strijd zouden zijn met de grondwet. Aan die mededeling wordt toegevoegd dat 'voor zover wij weten (...) de volgende regering niet van plan [is] de grondwet te wijzigen.' Hoe dat ook zij, het is duidelijk dat de regering die nu in de maak is, en waarvan een van de pijlers openlijk de rechtsstaat en de rechten van een deel van de Nederlandse bevolking miskent, de Nederlandse samenleving door elkaar zal schudden. Immers, het is nogal wat als je als Nederlandse moslim te horen krijgt dat jij omdat je een hoofddoek draagt eigenlijk belasting moet betalen, dat jij als Nederlandse moslim geen recht hebt op een eigen geloofscentrum, dat jij als Nederlandse moslim mogelijk in de toekomst jouw geloofsboek niet meer kan aanschaffen of raadplegen, terwijl andere religies aanhangende landgenoten geen strobreed in de weg wordt gelegd: zij mogen kerken stichten, zwarte kousen dragen, een pruik dragen, bijbels aanschaffen en aan de man brengen, enz. We zijn hier kortom getuige van openlijke discriminatie, geinitieerd door de PVV en gesanctioneerd door de (liberale) VVD en het (christelijke) CDA.

Vragen:

1. De provincie heeft zich in haar beleidsplan Zorg en Welzijn 2009-2012 tot taak gesteld discriminatie in het algemeen te bestrijden, en in het bijzonder discriminatie vanwege sexuele geaardheid. Is de vorming van genoemd kabinet voor u reden om per omgaande, n.l. zodra het genoemde kabinet een feit is, een item aan uw speciale discriminatieagenda toe te voegen en wel deze: discriminatie vanwege het aanhangen van de Islam? Kunt u uw antwoord toelichten en kunt u dan ook ingaan op de maatregelen die u eventueel gaat nemen?

2. In het beleidsplan Zorg en Welzijn stelt de provincie daarnaast dat iedereen moet kunnen meedoen, iedereen telt. Bent u het met ons eens, dat het meedoen van de moslimgemeenschap aan de samenleving lastig wordt in een land waarin zij in het beleven van hun religie worden beknot terwijl anderen in het beleven van hun, andere, zogenaamd Westers georiënteerde religie niet worden beperkt? Kunt u uw antwoord toelichten en kunt u dan ook ingaan op de vraag hoe u dat probleem aan gaat pakken: hoe gaat u Nederlandse moslims duidelijk maken dat zij wel degelijk meetellen al worden zij openlijk gediscrimineerd door de steunpilaar van de regering en al worden die ideeën openlijk gesanctioneerd door de twee regeringspartijen, zijnde de VVD en het CDA?

3. De provincie heeft zich verder tot taak gesteld radicalisme te helpen bestrijden. Radicalisme gedijt in een omgeving waarin een deel van de bevolking vanwege een bepaald kenmerk minder rechten heeft dan de rest. De vorming van genoemd kabinet zal radicalisme ons inziens in de hand werken. Bent u dat met ons eens? Kunt u uw antwoord toelichten?

4. Wat gaat u ondernemen om radicalisme optredend als gevolg van de kabinetsformatie van CDA en VVD met gedoogsteun van de openlijk discriminerende PVV, tegen te gaan? Kunt u uw antwoord toelichten?

5. Stel dat moslima's en moslims op zouden staan en in navolging van de Gay-pride (tegen discriminatie van de homo) een hoofddoekpride (tegen discriminatie van de moslim/-a) zouden organiseren, bent u dan bereid iets dergelijks financieels te ondersteunen. Kunt u uw antwoord toelichten?

U bent hier