h

Gevestigde orde maakt vuile handen in interpellatiedebat over mogelijke corruptie

20 mei 2010

Gevestigde orde maakt vuile handen in interpellatiedebat over mogelijke corruptie

Iemand is onschuldig zolang het tegendeel niet is bewezen. Dat wil niet zeggen dat je er maar vanuit moet gaan dat er niks aan de hand is zolang een strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond – je doet er dan verstandig aan er maar rekening mee te houden dat het twee kanten op kan. Zo niet in het marionettentheater aan de Dreef in Haarlem.

Ondanks allerlei eerdere uitlatingen in de pers (de Volkskrant, NOVA) werd maandag 17 mei duidelijk wie er in Noord-Holland aan de touwtjes trekt.

Omdat vertegenwoordigers van een ruime meerderheid in de Provinciale Staten hun steun hadden uitgesproken voor het voorstel van de SP-fractie om alle procedures, waarmee ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) in het verleden te maken heeft gehad in de ijskast te stoppen, in afwachting van het onderzoek van de Rijksrecherche en de FIOD-ECD naar mogelijke corruptie van deze VVD-coryfee, wilde de SP afgelopen maandag boter bij de vis.

“Wacht even een half jaartje met de procedures rond de bouwaanvragen, waar Hooijmaijers met zijn vingers aan heeft gezeten, zolang niet zeker is dat die vingers brandschoon waren” – dat was de strekking van de SP-motie. Maar onmiddellijk na het indienen van deze motie werden de fractievoorzitters van PvdA (Talsma), CDA (Bruins Slot) en GroenLinks (Binnema) op het matje geroepen van VVD-aanvoerder Loggen. In een mum van tijd stonden de neuzen binnen de coalitie in één richting, helaas de verkeerde: in een hoofdelijke stemming stemden de collegepartijen unaniem tegen de motie van de SP, die daardoor werd verworpen.

Waar waren Talsma en Bruins Slot, die volgens de Volkskrant van 14 april voor “een pas op de plaats” voor de Hooijmaijers-dossiers pleitten en het nemen van besluiten over deze dossiers “niet verstandig” noemden? Hoe gaan ze zich eruit draaien als over een paar maanden wel zou blijken dat het helemaal mis zit met een aantal bouwzaken, die er nu zonodig nog even doorgejast moeten worden? Alle verhalen over de grootst mogelijke zorgvuldigheid en onderste stenen die naar boven moeten, verdampen tot lippendienst aan een onzuiver geweten.

Niet helemaal toevallig publiceerde het provinciebestuur dezelfde maandag de uitkomst van een intern onderzoek naar onvolkomenheden in de dossiers uit de periode Hooijmaijers. Niet verbazend is het natuurlijk dat daaruit niets strafbaars is gebleken – dat moest er nog eens bijkomen zeg! Alsof niet het kenmerk van bestuurlijke corruptie is dat het zich aan het oog onttrekt. En niet alleen aan het oog van de buitenwereld – doorgaans ook aan het oog van de ambtenaren die de besluiten moeten uitvoeren.

Al eerder bij de beantwoording van vragen van de SP-fractie toonde het college van GS zich van zijn naïeve (?) kant door te stellen dat de procedures zodanig zijn, dat die niet door één enkele gedeputeerde beïnvloed kunnen worden. Daarmee definieert het college het begrip corruptie tussen neus en lippen weg. En de bewering dat de persoonlijke invloed van een gedeputeerde verwaarloosbaar is, staat in een schril contrast met de gretigheid waarmee vertegenwoordigers van de traditionele middenpartijen CDA, PvdA en VVD zich doorgaans op vacante functies in het openbaar bestuur storten.

Aan hypocrisie geen gebrek, vandaag de dag aan de Dreef.

U bent hier