h

ROOD biedt handtekeningen voor nachttrein in Haarlem aan

8 februari 2010

ROOD biedt handtekeningen voor nachttrein in Haarlem aan

Maandag 8 februari gaat ROOD, jong in de SP, de 7.250 handtekeningen die in 2009 in treinen zijn opgehaald aanbieden aan de Provinciale Staten van Noord-Holland, zodat zij nu echt werk gaan maken van het laten rijden van een nachttrein in Haarlem, Alkmaar en Zaandam. Het aanbieden gaat om 13:00 uur plaatsvinden bij het Provinciehuis aan de Paviljoenslaan in Haarlem-Zuid. De statenfractie van de SP zal vervolgens bij deze vergadering vreemd aan de orde van de dag een motie indienen waarin de provincie wordt gevraagd uit de (royaal gevulde) saldireserve de 1,3 miljoen te halen die nodig is voor een proef met NS voor een nachtlijn langs Amsterdam, Haarlem, Hoorn, Alkmaar en Zaandam.

Voorafgaand gaat ROOD met een SP-touringcar een tour maken langs de steden die ROOD wil laten aansluiten op het nachtnet. De bus vertrekt om 8:00 uur vanaf het IKEA-busstation in Haarlem. Om 13:00 uur komt de bus weer aan bij het Provinciehuis in Haarlem. Tijmen Baarda, coördinator van de actie: “Dat er zoveel mensen hun handtekening hebben gezet geeft aan dat er echt een nachttrein in Noord-Holland nodig is. ROOD roept dan ook iedereen op bij het aanbieden van de handtekeningen aanwezig te zijn, zodat de publieke tribune vol is!”

ROOD voert al geruime tijd actie voor een nachttrein in Noord-Holland. Eind 2008 is de actie begonnen voor Haarlem, later is dit uitgebreid naar Alkmaar en Zaandam. In december 2009 is naar aanleiding van de acties door ROOD een motie van de PvdA over dit onderwerp inj de provincie aangenomen. Daarin werd van de provincie gevraagd bij het rijk om een nachttrein te vragen. ROOD gaat dit niet ver genoeg. ROOD wil dat de provincie zelf in beweging komt. Tijmen Baarda: “De NS en ProRail hebben positief gereageerd op het voorstel van de SP en ROOD om een pilot te starten. Zij zullen akkoord gaan met een proef als de provincie een financiële bijdrage levert. In Noord-Brabant is op dezelfde manier een nachttrein tot stand gekomen, in Noord-Holland moet dat dus ook kunnen!”

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tijmen Baarda, 06-22185316. Of mail naar roodhaarlem@sp.nl.
Voor meer informatie over de motie: Bert Putters (SP NH): 06-40506333

U bent hier