h

Geen prijsverhogingen in het openbaar vervoer

23 februari 2010

Geen prijsverhogingen in het openbaar vervoer

Vorig jaar was de SP de eerste fractie die bezwaar maakte tegen plannen om het openbaar vervoer in Noord-Holland in de spitsuren duurder te maken. In de statenvergadering van 14 december 2009 verklaarden de statenleden Binnema (GroenLinks) en Klomp (PvdA) dat hun fracties ook tegen duurdere spitstarieven waren/zijn en dat de plannen voor prijsverhoging al weer in de prullenbak beland zijn.

Op 11 februari 2010 is een artikel verschenen op de website van de Volkskrant, waaruit blijkt dat verschillende overheden en vervoerders positief staan tegenover "prijsdifferentiatie". Dat is een woord waarmee verhuld wordt dat het openbaar vervoer in de spitsuren nóg duurder wordt.

Het Volkskrantartikel leidt tot een aantal vragen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Harald Bos: "Ik wil namelijk weten of het hele college van Gedeputeerde Staten achter het standpunt van SP, GroenLinks en PvdA staat of dat wij straks toch onaangenaam verrast worden door een voorstel van de gedeputeerde voor prijsverhogingen".

Vragen

1. Zijn Gedeputeerde Staten met de SP van mening dat busreizigers de files niet veroorzaken en dat het daarom niet wenselijk is hen in de spitsuren meer te laten betalen voor hun busreis? Zo nee, waarom niet?

2. Zijn Gedeputeerde Staten – net als de SP, GroenLinks en de PvdA – van mening dat de prijzen van het openbaar vervoer in de spitsuren niet verhoogd mogen worden? Zo nee, waarom niet?

3. Zijn de plannen voor prijsverhogingen tijdens spitsuren van de baan voor alle concessies waarvan de provincie Noord-Holland concessieverlener is? Zo nee, waarom niet?

4. Zijn Gedeputeerde Staten bereid de concessiehouder(s) te verplichten het kilometertarief op de ov-chipkaart te verlagen op grond van onderzoek waaruit blijkt dat de ov-chipkaart – in strijd met de beloften – leidt tot het gemiddeld duurder worden van het openbaar vervoer? Zo ja, dank u. Zo nee, waarom niet?

U bent hier