h

Provincie laat steken vallen bij concessies openbaar vervoer

21 januari 2010

Provincie laat steken vallen bij concessies openbaar vervoer

De SP is blij dat de rekenkamer uitspreekt dat het beheer van de openbaar vervoerconcessies door de provincie Noord-Holland beter kan. De rekenkamer geeft het oordeel “redelijk” terwijl VVD, PvdA, CDA en GroenLinks altijd willen doen geloven dat het geweldig gaat met het busvervoer in de provincie. Dat is dus niet zo.

Het oordeel van de rekenkamer komt overeen met het oordeel van de SP over de manier waarop de collegepartijen met het aanbesteden van openbaar vervoer omgaan. De marktwerking en het werken met de zogenoemde “prOVielen” veroorzaakt allerlei nadelen, waarvan veel reizigers de dupe worden. Grote protesten in Noord-Holland Noord zijn hiervan het bewijs.

Vorige week bleek uit een onderzoek van de FNV dat het openbaar aanbesteden van het openbaar vervoer en de marktwerking op de meeste aspecten negatief uitpakken. Een zelfde conclusie bleek vorig jaar ook al uit een rapport van het wetenschappelijk bureau van de SP.

De PvdA maakte het, bij monde van hun fractievoorzitter Talsma, wel heel bont door de schuld van de problemen in het openbaar vervoer te leggen bij de politieke partijen die wèl goed willen luisteren naar de bezwaren van de reizigers. Harald Bos: “De heer Talsma diskwalificeert hiermee ook zijn eigen partijgenoot Klomp, die – in navolging van de SP – óók een enquête heeft gehouden onder de bezorgde reizigers in Noord-Holland Noord.”

De SP zal zich blijven verzetten tegen de manier waarop het college met het openbaar vervoer omgaat. Wij zijn niet tevreden met het oordeel “redelijk” want wij willen dat het openbaar vervoer in Noord-Holland “goed” of “uitstekend” wordt bevonden.

U bent hier