h

SP: Opstappen Borghouts na bonnetjesaffaire begrijpelijk

14 september 2009

SP: Opstappen Borghouts na bonnetjesaffaire begrijpelijk

SP-fractievoorzitter Dago Wellink noemt het opstappen van commissaris van de koningin Harry Borghouts (GroenLinks) 'begrijpelijk'. Wellink: "Ik kan mij voorstellen dat de commissaris het plezier in zijn functie heeft verloren als hij weet dat hij weer op zijn falen wordt aangesproken." De Noord-Hollandse commissaris Borghouts heeft voor akkoord getekend voor 3000 euro aan niet nader benoemde onkosten gemaakt tijdens een buitenlandse dienstreis van ex-VVD gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Het geld zou onder andere zijn opgegaan aan 'taxikosten' en betaal-tv op Hooijmaijers' hotelkamer, bonnetjes ontbraken.

Hooijmaijers sleepte enkele maanden geleden al het college van gedeputeerde staten mee in zijn val door zijn hoofdrol in de 'Landsbanki-affaire', waarbij 78 miljoen euro van de provincie Noord-Holland werd verloren op een spaarrekening in IJsland. Bij de vorming van het nieuwe college konden ook gedeputeerden Cornelis Mooij (VVD) en Peter Visser (PvdA) niet terugkeren. Ook de commissaris van de koningin kreeg hierbij stevige kritiek te verduren en moest een aantal nevenfuncties opgeven. Hoewel commissaris Borghouts oud-gedeputeerde Hooijmaijers naar eigen zeggen stevig aangesproken heeft op het ontbreken van de verplichte bonnetjes had hij ook kunnen eisen dat deze onduidelijke declaraties uit eigen zak werden betaald.

U bent hier