h

Vreemd onderzoek naar Zuidtangent

25 augustus 2009

Vreemd onderzoek naar Zuidtangent

Het onderzoek dat Gedeputeerde Staten hebben uitgevoerd naar de mogelijkheid van een "Zuidtangent op rails" wekt bevreemding. Op het eerste gezicht lijkt het mooi om een tram op lijn 300 in te zetten, maar wie beter nadenkt over de consequenties hiervan, bedenkt zich wel twee keer.

Wat nu een mooie, doorgaande verbinding is (van Haarlem naar Amsterdam Zuidoost via Schiphol) wordt straks opgeknipt in een aantal stukjes. De provincie is namelijk niet van plan het hele traject van lijn 300 te "vertrammen" maar slechts één of twee gedeelten. Grote groepen reizigers worden dan opgezadeld met één of twee keer extra overstappen. Dit betekent een verlies van reistijd en comfort en dat moet je dus niet willen.

Daarnaast sturen Gedeputeerde Staten nog steeds aan op de onwenselijke bustunnel in Haarlem, waar de gemeente Haarlem zelf gelukkig al weer afstand van genomen lijkt te hebben. Ook het omleiden van lijn 300 naar een nieuw knoopunt in Amstelveen is onwenselijk, omdat het bestaande busstation prima functioneert en op de plaats van het geplande nieuwe knooppunt door de gemeente Amstelveen nieuwe woningen beloofd zijn. De bewoners van de gesloopte huurflats aan de Carmenlaan is een terugkeergarantie beloofd. De SP vindt dat de gemeente Amstelveen deze belofte moet nakomen en dat de provincie niet moet meewerken aan het breken van beloften aan inwoners van Noord-Holland.

Volgens statenlid Harald Bos is de houding van Gedeputeerde Staten het zoveelste bewijs dat dit college wel mooie verhalen afsteekt over het openbaar vervoer, maar niet weet wat in de dagelijkse praktijk belangrijk is voor reizigers. Bos: "Dit nieuwe draaideurcollege is tot nu toe geen verbetering voor het slechte openbaar vervoerbeleid dat VVD, PvdA, CDA en GroenLinks in Noord-Holland voeren. Ik hoop wel dat de nieuwe gedeputeerde mevrouw Post snel met beide benen op de grond komt en zich echt gaat inzetten voor de belangen van openbaar vervoerreizigers".

U bent hier