h

Ondanks aftreden van GS blijft GS verantwoordelijk voor slecht financieel beheer

10 juni 2009

Ondanks aftreden van GS blijft GS verantwoordelijk voor slecht financieel beheer

De SP heeft in oktober 2008 samen met D66 het initiatief genomen voor een extra Statenvergadering over de verantwoordelijkheid van GS voor het verdwijnen van 98 miljoen euro in de zogenaamde Landsbanki-affaire. De SP heeft toen al vastgesteld dat de gedeputeerde Financiën ernstig in gebreke is gebleven. Het besluit om een Statencommissie in te stellen om de rol van GS te onderzoeken heeft geleid tot het rapport “Triple-R”, dat vorige week verscheen. Op dit rapport is door GS de afgelopen week laconiek gereageerd.

Het college van GS blijft ook nu nog ontkennen dat individuele GS-leden verantwoordelijkheid dragen voor het verdwijnen van de Landsbanki-miljoenen. Het enige nieuwe feit tussen oktober 2008 en heden is het verschijnen van het rapport van de provinciale onderzoekscommissie en dus kan het aftreden van de gedeputeerden niet anders betekenen dan een impliciete schuldbekentenis.
Door het aftreden van de zeven gedeputeerden, nog vóór het debat in Provinciale Staten van 15 juni, lijkt het er sterk op dat zij het debat over de verantwoordelijkheid uit de weg willen gaan.
De demissionaire status van het college is voor de SP-fractie geen reden om de individuele verantwoordelijkheid van een aantal gedeputeerden buiten beschouwing te laten in het debat van 15 juni.
Alle activiteiten, waaronder het vormen van een nieuw college, moeten er op gericht zijn te leren van de gemaakte fouten en herstellen van het geschonden vertrouwen van de burger in de provinciale politiek.

U bent hier