h

IJslanddebat: gedeputeerde Hooijmaijers keert niet terug, commissaris Borghouts legt bijbanen neer

18 juni 2009

IJslanddebat: gedeputeerde Hooijmaijers keert niet terug, commissaris Borghouts legt bijbanen neer

De uitkomst van het debat over de IJslandse kasgeldaffaire is een belangrijke overwinning voor de waarheidsvinding door de onderzoekscommissie en de SP. Provinciale Staten onderschreven unaniem de conclusies en aanbevelingen van het rapport, zij het wel met tegenzin door de VVD. Gedeputeerde financiƫn en ruimtelijke ordening Hooijmaijers (VVD), tevens verantwoordelijk voor het uitzetten van het geld, maakte bekend definitief niet meer terug te zullen keren.

Commissaris Borghouts en de overige gedeputeerden moesten diep door het stof om spijt te betuigen over de gemaakte fouten in het IJsland-debacle. De GroenLinks-commissaris van de koningin mag aanblijven op voorwaarde dat er paal en perk wordt gesteld aan zijn politieke portefeuilles en bijbanen. Een succes voor de SP die als enige partij al langer in het openbaar kritiek heeft op het grote aantal nevenfuncties van gedeputeerden en CdK's.

De Noord-Hollandse SP-statenfractie voerde na het verdwijnen van de 98 miljoen euro bij de IJslandse bank Landsbanki op straat actie onder het mom van: 'ik wil mijn tachtig euro terug!' Het was ook de SP die in oktober 2008 met steun van D66 het initiatief nam tot een extra statenvergadering, waarna de hele zaak aan het rollen kwam.

Na het verschijnen van het rapport over de verdampte miljoenen stapte het volledige college van gedeputeerde staten in Noord-Holland op zonder de conclusies uit het onderzoek te onderschrijven. Door de aanbevelingen van de onderzoekscommissie op te volgen hoopt de SP dat in de toekomst belastinggeld niet meer verloren kan gaan op een buitenlandse bank.

U bent hier