h

Oproep SP aan gemeenten NH: verkoop Nuon niet!

7 mei 2009

Oproep SP aan gemeenten NH: verkoop Nuon niet!

De SP-Statenfractie van de Provincie Noord-Holland heeft haar collega volksvertegenwoordigers in de Provincie en Noord-Hollandse gemeenten opgeroepen om zich nog eens te bezinnen op de op handen zijnde verkoop van hun NUON-aandelen aan het Zweedse Vattenfall.

OPROEP

De Statenfractie van de SP in Noord-Holland heeft met belangstelling de discussie en besluitvorming over de verkoop van energiebedrijf Essent binnen de Provinciale Staten in Noord-Brabant gevolgd. De SP is verheugd over de uitkomst. Immers, het leveren van energie is een basisbehoefte en de regie ervan moet vanwege ongewenste afhankelijkheid en kwetsbaarheid niet in handen komen van buitenlandse bedrijven
In juni vindt binnen de Provinciale Staten van Noord-Holland de discussie plaats over de verkoop van de aandelen NUON aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Het bedrijf dat in Nederland door NUON geprezen wordt om haar groene uitstraling, maar in Duitsland bekend staat als monopolist en grote vervuiler.
De provincie Noord-Holland, zowel GS als PS, zijn tegen verkoop. Andere grote aandeelhouders echter als de provincie Gelderland, Friesland en de gemeente Amsterdam zijn voor. Dat zo zijnde roept de SP-fractie haar collega’s in Provinciale Staten van Noord-Holland op de discussie aan te gaan met hun partijgenoten in Gelderland, Friesland en Amsterdam over de verkoop van NUON. De SP-fractie roept haar collega’s in Noord-Holland alsmede de collega volksvertegenwoordigers van de onderstaande gemeenten*), op, hun partijgenoten elders voor te houden dat verkoop van nationaal ‘tafelzilver’ aan een buitenlands staatsbedrijf de Nederlandse burgers uiteindelijk in de kou laat staan.
De SP-fractie hoopt dat de genoemde overheden hun mening willen herzien en uiteindelijk tegen de verkoop zullen stemmen.

De SP-Statenfractie van Noord-Holland

*) Gemeenten met aandelen NUON (ook indirect via NV Houdstersmaatschappijen GKNH en EZW)
Amsterdam
Haarlem
Alkmaar, Andijk, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Langedijk, Opmeer, Wervershoof en Wieringen.
Beemster, Edam-Volendam, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad.

U bent hier