h

Verkoop NUON, golfbaan Amstelveen, Bloemendalerpolder, megastallen kippenfabriek Middenmeer en Klaver Koe

17 maart 2009

Verkoop NUON, golfbaan Amstelveen, Bloemendalerpolder, megastallen kippenfabriek Middenmeer en Klaver Koe

De agenda van de statenvergadering van dinsdag 17 maart stond vol met beladen onderwerpen. In het vragenuur stelde de SP mondelinge vragen over de dreigende verkoop van NUON. Uit de antwoorden van Gedeputeerde Staten blijkt dat de provincie Noord-Holland nog steeds niet van plan is haar aandelen in het energiebedrijf te verkopen en dat een eventuele keuze hierover nog moet worden gemaakt. Ook een aantal Noord-Hollandse gemeenten zoals Alkmaar zien niets in het verkopen van hun aandelen NUON.

De SP steunde ook het verzoek van het CDA voor een interpellatie (spoeddebat) over de nieuwe plannen voor een golfbaan in Amstelveen. Bij de herziening van het streekplan in 2007 was een meerderheid in Provinciale Staten tegen de eerdere plannen voor een golfbaan.

Bij de behandeling van het burgerinitiatief tegen megastallen maakte de SP nog eens duidelijk tegenstander te zijn van intensieve veehouderij. Nieuwe plannen voor grootschalige veehouderij zoals een 'kippenfabriek' in Wieringermeer worden door een grote meerderheid van de partijen als ongewenst gezien. Er was onduidelijkheid hoe grootschalige uitbreiding van bestaande bedrijven kan worden beteugeld tot de vaststelling van de nieuwe structuurvisie.

Daarom werd afgesproken dat het college in de tussentijd in elk geval eerst advies vraagt aan de statencommissie voor ruimtelijke ordening voordat een dergelijke vergunning wordt afgegeven. De SP vindt dat wanneer er sprake is van bestaande melkveebedrijven die opeens honderden dieren meer gaan houden er eigenlijk sprake is van een vorm van nieuwe bedrijvigheid.

De SP is voorlopig akkoord gegaan met het voorbereidingsbesluit voor de Bloemendalerpolder, maar heeft aangegeven dat dit nog niets wil zeggen over haar eindoordeel over het inpassingsplan. Niet bouwen buiten de rode contouren is hierbij voor de SP een cruciaal punt.

U bent hier