h

Provincie is te gul met gemeenschapsgeld

27 maart 2009

Provincie is te gul met gemeenschapsgeld

Elke lente verschijnt het burgerjaarverslag en het verslag van de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland. Ook dit jaar dus en ook dit jaar in een glanzende outfit: gebonden uitgave en kleurendruk. Statenleden krijgen deze prachtwerkjes dan ook nog eens in tweevoud en met een voorgefrankeerde enveloppe erbij. SP-fractievoorzitter Dago Wellink: 'Een jaarverslag uitbrengen is natuurlijk prima, maar je moet wel maat weten te houden. Verslagen als deze gaan na lezing linea recta de prullenmand in. Kortom: geef zo min mogelijk geld uit aan de vermeningvuldiging ervan. De provincie is te gul met het wegsmijten van gemeenschapsgeld.' De fractie heeft de onderstaande vragen gesteld.

Schriftelijke vragen

Deze week kregen wij het burgerjaarverslag en het jaarverslag van de commissaris thuis gestuurd: een voor eigen gebruik en een in cadeauverpakking plus gefrankeerde enveloppe. Het zijn mooi uitgevoerde werkjes, met hard kaft en in kleurendruk. De werkjes zijn ook naar de Tweede Kamerleden toegestuurd, onder hen die van de SP. Van hen kwam de vraag: Waarom besteedt jullie provincie zo onnoemelijk veel geld aan de productie van dergelijke jaarverslagen? Dat is toch zonde van het geld? Toen ik vertelde dat we het ook nog in tweevoud hadden gekregen met een gefrankeerde enveloppe moest dit kamerlid er even bij gaan zitten. Kortom: reden om dit eens uit te zoeken en er vragen over te stellen.

- In 2006 heeft de provincie de productie, het uitgeven van de jaarverslagen uitbesteed aan een extern bureau. Vanaf 2006 dateert ook de uitgave in hard kaft en in kleurendruk. Kunt u ons zeggen wat de kosten van genoemde uitgave waren toen de provincie het nog zelf deed (jaren voor 2006) en wat de kosten tegenwoordig zijn?
- Wordt de uitgave sinds 2006 nog altijd aan een extern bureau uitbesteed?
- Zo ja, kunt u uitleggen wat de reden daarvoor is?
- Zo nee, graag toelichten.
- Kunt u ons zeggen waarom de provincie ervoor heeft gekozen de jaarverslagen uiterlijk om te toveren tot prachtwerken?
- Kunt u ons zeggen waarom de provincie het jaarverslag in tweevoud stuurt, vergezeld van een gefrankeerde enveloppe, dat gebeurde voor 2006 toch niet? Aan wie worden wij geacht dit prachtwerk toe te sturen? Wat zijn de kosten van deze extra franje?
- Het provinciefonds staat onder druk. De commissie die dit onderzocht is tot de conclusie gekomen: het kan heel wat minder. Het IPO stond meteen op haar achterste benen. Echter, als onze provincie haar bestaansrecht moet claimen via het uitbrengen van glossy jaarverslagen en daar ook een deel van haar (reserve-)geld aan besteed, moet ik concluderen dat de commissie het bij het rechte eind heeft. Immers, het geld van NH kan dan echt beter besteed worden aan iets waar alle Nederlanders echt wat aan hebben. Wat is uw mening in dezen?

U bent hier