h

Raad van State bepaalt dat provincie Corus-vergunning opnieuw moet bekijken

28 mei 2008

Raad van State bepaalt dat provincie Corus-vergunning opnieuw moet bekijken

De Raad van State is van mening dat de provincie de milieuvergunning voor Corus moet onderzoeken. Met name het deel betreffende de uitstoot zware metalen. De Raad van State oordeelt dat de provincie te snel de vergunning heeft afgegeven. Sinds de uitzending van Zembla over Corus en het mogelijke verband tussen de uitstoot van Corus en het aantal kankergevallen in de omgeving van de fabriek, staat de vraag ter discussie of de provincie wellicht in gebreke is gebleven door een vergunning af te geven. Klaas Gunster: 'Mijns inziens hebben we nu antwoord op die vraag: de provincie heeft duidelijk een flinke steek laten vallen. Ik ben blij met dit besluit van de Raad van State.'

Het Haarlems Dagblad van 28 mei schrijft:

Volgens de Raad van State had de provincie strengere normen moeten opnemen voor de utistoot van bepaalde zware metalen zoals cadmium en arseen omdat de toegestane uitstoot hoger is dan Corus nodig heeft. De uitstoot van andere zware metalen waaronder chroom is volgens de Raad van State ten onrechte helemaal niet aan een maximum gebonden.

De provincie moet alsnog onderzoek doen naar het gebruik van doekfilters in een van de fabrieken van Corus. Ook is onderzoek nodig naar het effect van bijstoken met afvalstoffen. De provincie heeft hiervoor twintig weken de tijd. In deze periode mag Corus zich aan de normen uit de nieuwe vergunning houden.

U bent hier