h

OV-Taxi niet verslechteren

2 mei 2008

OV-Taxi niet verslechteren

De SP-fractie in Noord-Holland is niet blij met het standpunt van het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks over het onderzoeksrapport naar het functioneren van de OV-Taxi. Het beeld dat de onderzoekers geven over de "tevredenheid" van de (potentiële) gebruikers heeft de SP altijd tegengesproken. Ook de aanwezigen bij het ronde tafel overleg zijn het zeer oneens met de uitkomsten.

Vooral verpleeghuizen en Zorgbelang hebben veel klachten. Dit tot gevolg dat de Omring in West-Friesland met een andere vervoerder in zee is gegaan. Voorstellen over het decentraliseren van het callcenter (de telefooncentrale) zijn niet overgenomen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de aard van de klachten vooral ligt bij de telefooncentrale en niet bij de chauffeurs.

Gedeputeerde Staten willen de naam OV-Taxi niet wijzigen. De SP is nog steeds van mening dat de naam taxi de lading niet dekt. De gebruiker verwacht vervoer van A naar B. Daarom heeft de SP en hebben ook anderen voorgesteld de “OV-Taxi” een andere naam te geven: AOV (aanvullend openbaar vervoer).

Het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks wil scootmobiels op korte afstand niet meenemen. In bepaalde gevallen zou dit kunnen, maar ook hier moet men een duidelijk onderscheid maken. De commissie heeft hier nooit van gerept. Wel is gesproken over verschil in vervoer valide en invalide (WMO) OV-Taxi gebruik. De SP was daar tegen.

Het college wil zich niet bezig houden met de beloning of CAO’s. De SP was en is nog steeds van mening dat de beloning van de chauffeurs veel te laag is. Daarom krijg je nooit hoogwaardig personeel en die ook nog weten om te gaan met mensen met een lichamelijk en geestelijke handicap. Deze niveaueisen van chauffeurs en ook andere personeelsleden in het OV zijn naar beneden bijgesteld. Uitzendbureaus spinnen garen bij het voorzien van personeel aan deze bedrijfstak, die zichzelf geheel uitholt. Ook dit heeft de SP meermalen kenbaar gemaakt in de commissie.

Onze woordvoerder heeft dan ook voorgesteld om de chauffeurs te laten rouleren, te weten als lijnbus- en OV-Taxichauffeur, zodat er misschien vanwege de hogere beloning en daardoor de aantrekkelijkheid van het werk, betere mensen voor deze vorm van vervoer te krijgen is.

Het college wil geen apart nummer voor afhandeling van klachten en ook geen gratis nummer. Bert Putters: "De SP zal zich zeker opnieuw beraden over een apart klachtennummer en het gratis beschikbaar stellen van het 0900-nummer aan een bepaalde groep gebruikers, die noodgedwongen gebruik moet maken van deze vorm van aanvullend openbaar vervoer".

U bent hier