Duidelijkheid s.v.p. over vervuiling bij Corus
Duidelijkheid s.v.p. over vervuiling bij Corus
Afgelopen zondag zijn in Zembla de resultaten van het zogeheten LAMPI-rapport bekend gemaakt. Dit onderzoek, uitgevoerd door o.a. de Radboud Universiteit Nijmegen, concludeerde dat de chroom-, tin- en molybdeenwaarden in Beverwijk, Wijk aan Zee en De Rijp vijf tot vertien maal zo hoog zijn dan de bekende literatuurwaarden. Men wijst hierbij ook op de mogelijke relatie tussen de verhoogde hoeveelheid chroom en het ontstaan van kanker. Deze relatief hoge waarden zouden kunnen worden toegeschreven aan de uitstoot van Corus. In het Haarlems Dagblad van 19 mei ontkent Corus dat die verhoogde aanwezigheid van chroom in kinderharen een gevolg van de uitstoot van Corus is.
De SP heeft deze schriftelijke vragen gesteld:
• Bent u met ons van mening dat hoge concentraties van Chroom een bedreiging vormen voor de volksgezondheid in dit gebied?
• Hoeveel Cr6+ mag Corus totaal uitstoten volgen de geldende vergunning en hoe verhoud zich dat tot de uitstoot van 48 kg Cr6+ zoals Corus meldt in haar jaarverslag van 2006?
• Bent u met ons van mening dat de bovengenoemde uitstoot van Cr6+ wel degelijk een oorzaak zou kunnen zijn de verhoogde aanwezigheid van chroom in kinderhaar?
• Zijn de onderzoeken betreffende de zgn. minimalisatie verplichting (MVP, onderzoek binnen 6 maanden na uitgeven vergunning naar de mogelijkheid tot verdere reductie van in de voorschriften vastgelegde grenswaarden) voor Cr6+ zoals vastgelegd in 4.1.2 van de vergunning, uitgevoerd? Zo ja, wat waren dan de resultaten en tot welke acties heeft dat geleid? Zo nee, waarom niet?
• Zijn de onderzoeken uitgevoerd voor alle MVP-plichtige zware metalen en dioxines zoals beschreven in de vergunning? Zo ja, wat waren dan de resultaten en tot welke acties heeft dat geleid? Zo nee, wat was daarvan de reden?
• In hoeverre past Corus momenteel de best beschikbare technieken voor uitstoot reductie toe?
• Hoe verhouden de grenswaarden zoals beschreven onder 4.1.2 van de vergunning zich tot de huidige, actuele NER, inclusief de relevante actuele wijzigingen hierin?
• Hoe handhaaft u de vergunning? Meet u de uitstoot van alle voor Corus relevante zware metalen en dioxines en wat zijn de resultaten van deze metingen to nu toe. Indien u niet alle metalen en dioxines meet, hoe kunt u dan zorg dragen voor adequate handhaving, cq. is het LAMPI onderzoek aanleiding om uw metingen cq. uw systeem van meten aan te passen?
• Bent u met ons van mening dat deze feiten, al dan niet wetenschappelijk verantwoord, aanleiding is voor spoedig nader gedetailleerd onderzoek naar zowel de concentraties als de feitelijke uitstoot van alle voor de volksgezondheid relevante zware metalen en dioxines in de directe omgeving van Corus?
• Is het LAMPI onderzoek direct of indirect voor U aanleiding de huidige milieu vergunning voor Corus grondig te evalueren en aan te passen aan de huidige, actuele regelgeving op zowel nationaal als europees niveau?
• In welke mate en op welke wijze hebben bedrijfseconomische motieven een rol gespeeld bij het vaststellen van de huidige in de milieu vergunning van Corus opgenomen grenswaarden.
• Hoe verhouden de vastgelegde grenswaarden t.a.v zware metalen en dioxines in de huidige milieuvergunning van Corus zich tot de mogelijke en waarschijnlijke visie van het nieuwe Milieu Beleidsplan 2009-2013: “Leven (werken, wonen en recreëren) in een gezonde, schone en veilige leefomgeving, waar overlast tot het verleden behoort en NH bijdraagt aan het verminderen van de mondiale milieubelasting”?