h

Provincie moet topsalarissen NUON aanpakken

22 april 2008

Provincie moet topsalarissen NUON aanpakken

De aandeelhouders van NUON, waaronder de provincie Noord-Holland, moeten per direct een einde maken aan de buitensporig hoge beloningen voor de topmannen van het energiebedrijf. Daar roept de SP de aandeelhouders dinsdag op hun algemene vergadering in Amsterdam toe op. Daarnaast zal de SP scheidend NUON-topman Ludo van Halderen een boek uit de Suske en Wiske-reeks aanbieden, getiteld 'De Poenschepper'.

NUON-topman Van Halderen ontving in 2007 een riante bonus van 810.000 euro, een stijging van 34.000 euro ten opzichte van 2006. Ook de bonussen van topbestuurders van de andere energiebedrijven stegen vorig jaar weer fors. Ondanks recente kritiek van minister van financiën Wouter Bos (PvdA) op de hoge beloningen en zijn moreel appel tot matiging komt er bovendien voorlopig geen einde aan het strooien met geld naar topbestuurders. Zo krijgt Van Halderen bij zijn vertrek anderhalf miljoen euro mee. Zijn opvolger Loseth krijgt een vast salaris van 800.000 à 900.000 euro per jaar.

Minister Bos wijst telkens op de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders. Zij moeten er wat hem betreft voor zorgen dat de salarissen van de NUON-top omlaag gaan. Maar de aandeelhouders tonen weinig daadkracht. Het Gelderse college durft niet en schuift de verantwoordelijkheid af naar de minister.

Ook de provincie Noord-Holland grijpt niet in. Op schriftelijke vragen van D66 antwoordt het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks zeer teleurstellend. Grotere adepten van de 'vrije markt' zijn niet snel te vinden. Dat is merkwaardig als men zich realiseert dat de PvdA met twee gedeputeerden en GroenLinks met één gedeputeerde in het Noord-Hollandse college vertegenwoordigd is.

Men vreest onder meer dat een lager salaris het bedrijf minder aantrekkelijk maakt voor topbestuurders. De SP vindt dat nonsens. Volgens ons zijn hoge salarissen vooral slecht voor het aanzien van de overheid, de rekening van de klant en het vertrouwen in de bestuurders. Met de actie bij de algemene vergadering wil de SP de aandeelhouders nogmaals wijzen op hun plicht de buitensporige topsalarissen aan te pakken.

Bij de demonstratie waren SP-statenleden uit verschillende provincies aanwezig. Van Noord-Holland waren Ake de Vries en Harald Bos vertegenwoordigd. Van de Amsterdamse gemeenteraadsfractie waren Maureen van der Pligt en Hans Bakker (als "poenschepper") aanwezig. Meer over deze actie leest u hier.

U bent hier