Spreidingsplan ambulances moet worden uitgevoerd
Spreidingsplan ambulances moet worden uitgevoerd
Het afgelopen half jaar bleek herhaaldelijk uit berichten in de krant dat de aanrijdtijden van ambulances in Noord-Holland de grens van het toelaatbare overschrijden, zoals op Wieringen, Texel en laatstelijk in Zijpe. De achtergrond van een en ander blijkt in de genoemde gevallen het niet overnemen/uitvoeren van het spreidingsplan ambulances dat door Provinciale Staten zo’n anderhalf jaar geleden is vastgesteld. Uitvoering van dat plan stuit op "onwil" van de zorgverzekeraars die zeggen voor de in het plan aangegeven noodzakelijke standplaatsen geen geld te hebben. De SP wil weten wat de provincie eraan doet om het probleem op te lossen en heeft schriftelijke vragen gesteld.
Want dat er sprake is van een probleem is duidelijk. Zo is de standplaats bij De Stolpen opgeheven vanwege te hoge kosten voor de zorgverzekeraars en dat zorgt weer voor uitschieters in de aanrijdtijden bij Petten en Callantsoog. Ligt regionaal, in de Kop, het gemiddelde van overschrijdingen op 8% (landelijk is het 9%), in genoemde kustplaatsen die in het seizoen vele toeristen trekken, is dat percentage respectievelijk 20,9 en 26%.
Carlien Boelhouwer: "Dat is inderdaad nogal een verschil. Het spreidingsplan is er juist op gericht geen pieken zoals deze te hebben, maar dan moet het wel worden uitgevoerd en moeten de standplaatsen daar komen waar ze volgens het plan nodig zijn. Ik snap best dat er flink wat geld mee heen gaat maar dat zorgverzekeraars dan eenzijdig besluiten 'wij voeren het niet uit, en verder gebeurt er dan niets' vind ik niet kunnen. Het is in het algemeen belang en dus moet je er gezamenlijk uit kunnen en willen komen."