h

Wieringerrandmeer: SP gaat door met verzamelen handtekeningen

21 november 2007

Wieringerrandmeer: SP gaat door met verzamelen handtekeningen

De SP verlengt de ophaaltermijn van handtekeningen voor een referendum over het Wieringerrandmeer. Richard de Graaf: "Dat zit zo: zowel in de regio als bij de provincie is de besluitvorming vertraagd. Donderdag stond hier in Wieringermeer het randmeer op de agenda en dat is er nu afgehaald. Kennelijk loopt het niet allemaal even soepel. Voor ons betekent dit, dat we langer doorgaan met het ophalen van handtekeningen voor een referendum."

In de gemeente Wieringermeer is de bespreking van het Wieringerrandmeer voor de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdag 22 november van de agenda gehaald. Nadat al eerder de gemeente Wieringen haar besluit over het randmeer met een maand heeft uitgesteld en in de provincie nog steeds geen voorstel voor een besluit naar de commissie ruimtelijke ordening en grondzaken (ROG) is gestuurd, is nu ook in Wieringerwerf de besluitvorming vertraagd. De precieze reden hiervoor is ons niet bekend gemaakt, maar vermoedelijk heeft het er mee te maken dat nog steeds niet alle benodigde informatie voor het nemen van het besluit boven tafel is.

Nu de bespreking in beide gemeenteraden is uitgesteld, heeft de SP besloten de termijn voor het inleveren van handtekeningen voor een gemeentelijk referendum te verlengen. Mensen die dit (nog) niet hebben gedaan kunnen in de tussentijd hun ingevulde folder bij ons kwijt op de inleveradressen in Wieringen en Wieringerwerf. De petitie is bedoeld om de gemeenteraden op te roepen tot het houden van een referendum over het randmeer en hier een verordening voor op te stellen.

De SP-folder met handtekening kan worden ingeleverd op de volgende adressen:
- Fregatstraat 10, 1771 GW Wieringerwerf;
- Lupinestraat 12, 1777 XD Hippolytushoef.

Provinciaal referendum

Zolang ook het college van gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland zijn besluit over het randmeer nog niet heeft bekend gemaakt, kunnen stemgerechtigde kiezers geen oproep doen aan provinciale staten voor het houden van een provinciaal referendum. Dit is de reden dat de zogenaamde "kennisgevingslijst voor een provinciaal referendum" nog steeds niet op de gemeentehuizen ligt.

Als gedeputeerde staten het voorstel naar de commissie ROG hebben gestuurd kan de procedure voor een provinciaal referendum in werking treden. Kiezers hebben dan de mogelijkheid om voorafgaand aan de statenvergadering waarin het besluit moet worden genomen in hun gemeentehuis 500 handtekeningen te zetten op de kennisgevingslijst. Deze moet uiterlijk drie werkdagen voordat in Provinciale Staten het besluit wordt genomen door de commissaris van de koningin in ontvangst zijn genomen.

De eerstvolgende vergadering van de provinciale commissie ROG is op 3 december, de eerstvolgende statenvergadering staat gepland op 17 december. In de laatst verschenen openbare besluitenlijst van gedeputeerde staten van 20 november wordt het Wieringerrandmeer nog altijd niet genoemd.

U bent hier